Владислав Герчев, управител на “Геострукт”: Успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145173 www.24chasa.bg

- В нашите жилища отоплението през зимата ще е под 0,50 лв. на квадратен метър

- В България има хора, които оценяват иновациите и високото качество на сградите ни

- Господин Герчев, и двата ваши проекта са на оживени места, които продължават да се развиват. Как успявате да осигурите комфорт на бъдещите собственици на жилища?

- Така е, ние винаги избираме ключови локации за разположението на нашите обекти, защото комуникативният район е част от комфорта на всеки човек в големия град, независимо дали работи, или живее там. В такава престижна част на район “Витоша”, в близост до резиденциите се намира сградата ни “Алгара Луксор”. А за “Еспор център”, смеем да твърдим, че е разположен на последното атрактивно място на бул. “България”.

Еспор център”

е не просто

многофункционална

сграда, а много

отличаващ се

архитектурен

проект

благодарение на арх. Георгий Станишев. Сградата е проектирана от него още през 2010 г., но днес той вдъхва изцяло нов живот в NEW YORK стил. Въпреки неголемите размери на обекта създаде невероятна 3D архитектура, която да впечатлява с модерна визия. Проектът бе наистина сложен за изпълнение, но ние като строително-инвестиционна компания се доверихме, както споменах, на един от най-добрите архитекти в България, както и на инж. Хрисимир Христов, който е доказан с големия си опит в изграждането на такъв тип сгради. Използвахме изключително висококачествени материали, за да осигурим шумоизолация, която е много важен елемент, щом става въпрос за живот и работа в такива оживени и комуникативни райони. Макар отскоро да сме част от строителния бранш, вече

успяхме да се

установим като

една от най-високо-

технологичните

компании

с иновативни технологии от фирма HILTI , за което бяхме наградени с първо място и за двете сгради в тазгодишните Национални награди за строителство и инвестиции.

- И двата обекта са стояли дълги години, на какъв етап са сградите, има ли направени промени по тях и как успяхте след толкова години да ги впишете в заобикалящата ги обстановка?

- Да, сградите, които изграждаме, са закупени от “ГЕОСТРУКТ” на акт 14, но в момента са пред акт 15. Преди да започнем строителството, нашият търговски отдел направи доста обстойно проучване. Интересувахме се как се е променил пазарът, какво би било по-привлекателно за бъдещите живеещи и работещи в сградите. Ето защо ние започнахме промяна по чл. 154, а именно “Промяна по време на строителство”, това ни позволява промени не само в разпределенията, но и в архитектурата, което всъщност беше необходимо, защото бяха изминали повече от 10 години, а заобикалящата среда на обектите и пазарът на търсенето са се променили. Ние се стремим да осигурим просторни жилища, офиси и търговски площи с най-високо качество. Фасадите и на двете сгради са в цветове, вписващи се в околната среда, и същевременно от най-ново поколение с БИОАКТИВНА КЕРАМИКА от фирма LAMINAM . Този вид фасади са с много дълъг експлоатационен живот, и най-важното - 150 кв. м от тях пречистват същото количество въздух, колкото залесена площ с размерите на 4 тенис игрища (което е около 1000 кв. м), всичко това е благодарение на иновативната технология Hydrotect®.

- В много интервюта сте споменавали, че сградите ви са енергийно ефективни. На какво се дължи това и какво всъщност е иновативното в тях?

- Водим се по

западните

стандарти за

високоенергийно

ефективни сгради

от типа LOW ENERGY BUILDING и благодарение на нашите партньори от фирма “Амакс газ”, представители на италианската компания Immergas, успяхме да създадем нещо уникално за българския пазар. В двата обекта поставихме хибридни системи за отопление и охлаждане. Отоплението е лъчисто подово, т.е. не причинява дискомфорт или прекалено нагряване и работи с гликол, който за разлика от антифриза е напълно безвреден. Също така се използва възобновяема енергия от термопомпа. Системата е изключително интелигентна, като основната цел е да намали и битовите сметки. Например, когато навън температурата е под 3 градуса, за целите на отоплението вече се включва газов котел, който осигурява и битово горещо водоснабдяване. Охлаждането през лятото също се получава чрез термопомпа и с отделни вътрешни високостенни тела във всяко помещение на жилището, което позволява индивидуална температура в отделните стаи. Изчисленията ни показаха, че разходите за отопление и охлаждане при нас ще бъдат под 50 стотинки на квадратен метър на месечна база. Например

за апартамент от

около 100 кв. м

месечният разход

за битови сметки

ще е под 50 лв.

- и това в

най- натоварените

месеци

- Какви са другите иновативни материали, които използвате? Споменахте, че сте наблегнали на високата шумоизолация, може ли да ни разкажете повече за това, как успявате да го постигнете?

- Да, както вече казах, нашата цел е да осигурим удобство, здравословна среда на живот и уют. Клиентът трябва да усети само предимствата от живота на едни от най-комуникативните булеварди в столицата. Това е причината топлоизолацията, шумоизолацията и хидроизолацията да са водещи фактори в изграждането на нашите обекти. На първо място, създадохме външните стени с размер над 60 см. Външният италиански фасаден камък е с дебелина от 0,6 мм, закрепен на Т - профили, осигуряващи въздушния поток, който всъщност намалява неприятния шум, конденз и топлини мостове. Профилите са закрепени с многократно тествано от наша страна и сертифицирано лепило на фирма INNOTECH, както и тествани анкери от фирма HILTI. Казвам тествани, защото въпреки сертификатите, с които разполага, всеки един материал, положен на сградата, е предварително изпитан при климатичните условия в София от нашите инженери, тъй като

желаем бъдещите

собственици на

жилища и офиси и

в двете сгради

да бъдат в

сигурна среда

Използваме тухлена зидария от фирма Wienerberger с много добри топлоизолационни свойства. Поставяме каменна вата с черен воал от фирма ROCKWOOL, характерна с много висока степен на пожароустойчивост.

Стените са с най-новата изолация от минерална вата на фирма ISOVER, която е произведена от 100% натурални суровини, за да осигури най-високо качество на топлопроводимост от = 0,039. Поставихме дограма с 6-камерни профили от елоксиран алуминий с прекъснат термомост, произведен от фирма Alumil и трислоен стъклопакет с дебелина 70 мм, което спомага балансираната икономия на енергия. Благодарение на високия си клас енергийна ефективност този модел дограма е удостоверен със сертификати на IFT Rosenheim Institute и Passive House Institute.

Поставяме

италиански

канализационни

тръби, които са от

типа “безшумни”

и не отлагат котлен камък. При пътуване до изложение за строителство и архитектура в Милано през 2018 година се уверих, че там например не се работи с материал като XPS, който тук е масов. А именно хидроизолацията за покриви и тераси от GENERAL MEMBRAN, която поставихме в нашите сгради, е най-иновативното решение. Например 5 см от този материал изолират колкото 10 см от стандартния XPS.

- Повечето строители и инвеститори издават обектите на шпакловка и замазка. Вие какво смятате за този модел на работа?

- Този модел за мен не е ефективен, нито пък е предпочитан от клиентите вече. Времето на хората става все по-скъпо и ценно, а когато се налага да се сблъскаш с майстори, това може да ти отнеме много време и още повече средства. Ето защо ние не правим компромис и

издаваме всички

наши обекти с

положени подови

настилки от

полиран мрамор

или естествен

паркет,

напълно завършени санитарни помещения с мрамор и вградени структури от фирма Grohe, както и първата СПА тоалетна чиния “Sensia Arena”. Освен екстериорните врати поставяме и интериорните. Стените са готови за боя, а от бъдещите жители е необходимо само да нанесат мебелите в апартаментите. Търговските помещения също са с изградени хибридни системи и подови настилки. А

офисите в

Еспор Център

са от клас “А” с

поставен двоен под

от фирма LINDNER, стени готови за боя и изградена климатична и вентилационна система.

- Това наистина звучи интересно, но така няма ли жилищата и офисите да станат прекалено скъпи?

- Нашите жилища не са бюджетни, а офисите трябва да бъдат на професионално ниво, защото всеки един купувач желае бизнес средата да отговаря и на качеството на неговия бизнес, все пак офисът е като визитката на една фирма. Освен това, за да направиш нещо качествено, трябва да дадеш и да вложиш.

Чрез нас клиентите

ни инвестират в

бъдещето си

Ние искаме те да живеят в сигурна и спокойна среда, да не се притесняват, че ще има проблем с покрива или с дограмата, че ще плащат големи битови сметки или ще чуват съседите. Забелязваме силен интерес от все повече млади хора към нашите сгради и ги наричат “сгради на бъдещето”. Като че ли българинът е започнал да чете, да се информира, да иска и да разпознава качеството.

- Вие поставяте станции за електроавтомобили, което рядко се среща в България?

- Всъщност това вече е прието със закон и би трябвало да се изисква от всички строители и инвеститори. Следвайки перспективата и философията си, поставяме такъв тип станции. Също така и с нашите партньори от A1

изграждаме

цялостна система

за разпознаване на

автомобилните

номера,

която ще осигури бърз достъп до паркоместата на живеещи и работещи, както и лицево разпознаване за отваряне на входните врати. Както казах, ние следваме и може би вече изпреварваме пазара на търсене.

- Двата проекта вече са получили награди, което е необичайно за толкова млада фирма, едва на две години. Как получихте тези отличия?

- Проектите ни бяха отличени в рамките на благотворителната кампания “За величието на храма” в помощ на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На финалното събитие от кампанията - Бала на строителите и архитектите, организиран от сдружението с нестопанска цел Балканска медийна асоциация, бяха отличени иновативни строителни проекти. Двете ни сгради получиха наградите в категорията “Високо жилищно строителство” и “Строителство на жилищно-офисни сгради”. Журито бе от международно признати експерти в областта на строителството и архитектурата: Чарли Кинг, директор на Resort Group PLC, Сохан Кумар, директор на Ammar Facility в ОАЕ, Сотирис Цулос, директор в международната компания RMJM, архитекти и др.