Рашидов за шефа на БНР Балтаков: Да не бърза емоционално да подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145223 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов

Шефът на БНР Андон Балтаков не бива емоционално да бърза и да подава оставка, за това призова Вежди Рашидов, председател на комисията по културата и медиите в парламента.

„Аз няма да пусна този закон за радиото и телевизията в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“, коментира пред БНР Рашидов.

Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.

„Това, което казва г-н Андон Балтаков, е правилно. Подкрепял съм това, че когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да състави екип, чрез който той да носи отговорност. Против това съм да не се знае кой ще носи отговорността, когато няма свободата да управлява“.

На въпрос в предаването „12+3“ - защо е отпаднал текстът, свързан с начина на управление на медиите, Рашидов отговори:

„Когато един човек иска отговорност от друг човек, трябва да знае докъде е пуснат да носи тази отговорност. Затова трябва да се даде на професионалистите възможността да се самоуправляват. Когато не е добро, ще има органи, които да търсят отговорност от тези хора… Как ще търсим отговорност на този човек, като ограничаваме правомощията му“.

По думите на Рашидов генералният директор на БНР не трябва да бърза емоционално и да подава оставка, защото:

„Свободата, особено на обществените медии, защото от частните няма какво да се вика за свобода на словото, те си имат собственици със своя политика, е свързана с сложен организъм от над 2000 души, които работят в БНР и в БНТ, а този организъм трябва свободно да диша. Винаги съм бил за това да се правят закони, които да гарантират спокойствието и свободата на тези хора... Г-н Балтаков дойде отвън и в една нажежена обстановка, като врящ котел беше Българското национално радио, внесе един баланс и добро спокойствие, което е важно за всички, които работят в това радио“.