Намаляват наполовина капацитета в нощните заведения и дискотеки (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145251 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов

Наполовина се ограничава капацитетът от хора, които ще се допускат в нощните заведения, клубове и дискотеки. Заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов ще бъде издадена до часове и ще влезе в сила от полунощ тази вечер, обяви самият той след среща със сдружението на собствениците на заведения.

Новото условие към заведенията ще гласи, че в тях ще се допуска до 1 човек на 2 кв. м., което означавало намаляване на капацитета на половина. Заповедта ще важи както за нощни заведения на закрито, така и на открито.

Целта е така да ограничим веригата на разпространение на вируса, като създсем условия за отстояние между компаниите, обясни проф. Ангелов.

За спазването на новата мярка ще следят както самите управители на заведенията, така и екипи на РЗИ, които и сега правят среднощни проверки.

"Ако постигнем 80-90% спазване на мерките, значи сме постигнали резултат", коментира здравният министър.

Следващата седмица собствениците на заведения ще се съберат и ще обсъдят допълнителни мерки, кото могат да се приложи, ако това се налага, обявиха те.

Тази сутрин по време на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 в страната, министърът анонсира срещата с Асоциацията на заведенията, като поясни, че ще се търсят решения, които да дадат резултат.

„Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които да се заразят с вируса“, посочи министърът.