Алиев: Баку никога няма да даде съгласие за референдум в Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145592 www.24chasa.bg
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Азербайджан никога няма да даде съгласието си за произвеждане на референдум в Нагорни Карабах, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев в интервю за японския вестник "Никей".

"В Нагорни Карабах няма да има никакъв референдум. Никога няма да се съгласим с това. В хода на преговорите не сме давали съгласие за това, а сега, когато си върнахме голяма част от териториите, за това не може да става и дума", категоричен бе Алиев в интервюто, излъчено по азербайджанската държавна телевизия, предаде ТАСС.

Алиев изтъкна, че "правото на самоопределение е важен фактор на международното право, но то обаче не бива да нарушава териториалната цялост на Азербайджан". "Арменците вече са се самоопределили. Те си имат независима арменска държава", подчерта азербайджанският лидер, предава БТА. 

Той не изключи възможността на Нагорни Карабах да бъде предоставена културна автономия. "Има няколко вида самоопределение (. . .) Може например да става дума за културна автономия. Такива примери има в развитите европейски страни". В същото време президентът бе категоричен, че Баку "никога няма да позволи на територията на Азербайджан да бъде създадена втора арменска държава".