Сергей Наришкин: Протестите в Беларус са подклаждани от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9145691 www.24chasa.bg
Сергей Наришкин СНИМКА: РОЙТЕРС

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза днес, че продължаващите от два месеца и половина протести в Беларус са разпалвани от чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Протестите избухнаха след изборите през август, на които президентът Александър Лукашенко беше избран за шести мандат. Според опозицията изборите са били манипулирани. Лукашенко обвини САЩ и техни съюзници, че разпалват демонстрациите, предава БТГА. 

Наришкин, който се срещна днес в Минск с Лукашенко, се изказа в същия дух.

"Виждаме желание да се направи опит за промяна на съществуващия ред, на съществуващата политическа система чрез противоконституционни средства", каза той след разговора си с беларуския президент.

"Външното влияние е доста очевидно", заяви Наришкин.

Той приветства предложения от Лукашенко процес за конституционни промени, като каза, че това ще "даде отговори на много въпроси" и същевременно ще запази стабилността на Беларус.

Опозицията отхвърля реформата като опит на Лукашенко да печели време и да остане на власт. САЩ и Европейският съюз казват, че изборите през август не са били нито свободни, нито честни. Те въведоха санкции срещу висши беларуски служители, обвинени в манипулиране на гласуването и смазване на мирните протести.