Kомисия на US Сената одобри номинацията на Ейми Барет за Върховния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146043 www.24chasa.bg
Ейми Барет

Комисията по правните въпроси на американския Сенат, която е под контрола на републиканците, одобри кандидатурата на Ейми Барет, предложена от президента Доналд Тръмп за съдия във Върховния съд с пожизнен мандат. Това стана въпреки бойкота на демократите, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Решението на комисията разчиства пътя за окончателното гласуване на номинацията от Сената, планирано за понеделник.

Комисията одобри Барет с гласовете на 12-те републиканци в нея. Десетте демократи бойкотираха заседанието, след като нарекоха процеса по одобрението й измама, предава БТА. 

Председателят на комисията Линдзи Греъм заяви, че бойкотът на демократите "си е техен избор" и добави: "Няма да им позволим да изземат правомощията на комисията".

Републиканците имат мнозинство в Сената и утвърждаването на съдийката е почти сигурно.

По време на трите дни, в които бе изслушвана Ейми Барет, демократите концентрираха атаките си върху темата за емблематичния закон "Обамакеър" за здравното осигуряване, срещу който съдийката е изразявала резерви в миналото и чието разглеждане във Върховния съд предстои на 10 ноември. Други въпроси на сенаторите демократи бяха свързани с отказа на Барет да изясни възгледите си по актуални теми като правото на аборт, носенето на оръжие или защитата на околната среда.

Сенатът ще започне утре на пленарна сесия да обсъжда номинацията на Барет. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл предвижда окончателното гласуване да се състои в понеделник, осем дни преди президентските избори.