275-има в БНР подкрепиха шефа си, ГЕРБ подозират, че си тръгва, след като мандатът му не е удължен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146090 www.24chasa.bg
АНДОН БАЛТАКОВ

Да бъде оттеглен предложеният от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията. Това поискаха 275 служители на БНР в отворено писмо до президента Румен Радев, шефката на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания.

Така те защитиха шефа на БНР Андон Балтаков, който в сряда обяви, че подава оставка и иска същото от министъра на културата Боил Банов.

ТОМА БИКОВ
ТОМА БИКОВ

Проектът подменял разговора за свободата и политическата независимост на медиите, а досегашният принцип на управление на БНР водел до нови кризи, се казва в отвореното писмо.

Балтаков депозирал оставка, защото промените не предвиждали увеличение на 3-годишния му мандат, заподозряха обаче от ГЕРБ.

В момента се обсъждат три проекта за изменение на медийния закон. Единият, написан от работна група от министерството, БНР, БНТ и СЕМ, е за финансирането на обществените медии. Вторият проект е за мандатите на шефовете на БНТ и БНР, а третият прилага европейска директива и вече е одобрен от Министерския съвет. Балтаков мотивира оставката си с първия законопроект. Той обвини министерството в подмяна на текстовете от него, като не са сложени одобрените от БНР, БНТ, СЕМ и т.н.

“Доколкото разбираме, г-н Балтаков е възмутен от това, че от проекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск на “Демократична България” и другите протестиращи, включително БСП, пред БНТ”, заяви Тома Биков от ГЕРБ. Веднага след началото на протестите тези промени били оттеглени от Вежди Рашидов.

Оставката на културния министър заради скандала с Балтаков поискаха и от БСП.

Това вече е целенасочена атака срещу БНР, явно на Банов му пречи, каза червеният Александър Симов от трибуната на парламента.

Промените са направени от работна група, в която участват и представители на БНР, БНТ, СЕМ, АБРО и др., категорични са обаче от културното министерство. Ведомството помагало само с организация на заседанията.

“Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане”, заявиха от министерството.

Балтаков и Съветът за електронни медии ще предложат свои позиции по законопроекта - така двете страни се разбраха на среща вчера. От СЕМ очакват шефът на БНР да преосмисли решението си за оставката до 1 ноември.