Словенският премиер: Ще продължим да затягаме мерките срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146128 www.24chasa.bg
Янез Янша Снимка: Ройтерс

Словенските власти ще продължат да затягат карантинните ограничения заради продължаващото нарастване на броя на заразените с коронавирус, а нов пакет мерки ще влезе в сила от 24 октомври, съобщи на пресконференция днес премиерът Янез Янша, цитиран от ТАСС.

Той каза, че от събота ще бъде забранена работата на хотелите и търговските центрове. Изключение ще бъде направено само за работата на магазините за хранителни стоки, строителни материали и стоки за домакинството, а в хотелите ще се приемат само бизнес, спортни и дипломатически делегации. Премиерът каза също, че детските градини няма да приемат деца, чиито родители могат да ги гледат у дома, ще бъдат затворени и студентските общежития, предава БТА.

Янша призова всички работодатели да прехвърлят максимално възможен брой служители на дистанционен режим на работа.

Премиерът добави, че остава открита възможност за въвеждане на ограничения за придвижване между отделните райони на страната в режима, който бе въведен през пролетта. Решението за това ще се взема в зависимост от статистическите данни за пандемията.

Първият случай на заразен с коронавирус в Словения бе регистриран на 4 март, а на 1 юни правителството отмени режима на епидемия в страната. В края на юни обаче броят на заразените отново започна да расте и вече достигна 17 646, а смъртните случаи вече са 211. На 19 октомври отново беше обявен режим на епидемия на територията на страната.

В момента са забранени всякакви публични събирания, включително сватби и религиозни обреди, студентите и учениците от средните училища преминаха на дистанционно обучение, забранена е работата на ресторанти и барове, носенето на маски е задължително навсякъде, а от 21 до 6 часа е в сила полицейски час.