Борел: Да се прекрати опасната реторика за Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146142 www.24chasa.bg
Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс

Външните сили трябва да прекратят "опасната, подстрекателска и ксенофобска реторика" към конфликта в Нагорни Карабах. Това заяви днес след среща в Брюксел с президента на Армения Армен Саркисян шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от ТАСС.

"Всички субекти, включително външните сили, трябва да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до продължаване на бойните действия и още жертви. Това включва прекратяване на опасната, подстрекателска и ксенофобска реторика", заяви първият дипломат на Европейския съюз, предава БТА. 

Освен това, в изявление на външнополитическата служба на ЕС се казва, че "върховният представител за външните отношения и сигурността е призовал страните да се върнат към преговорите за уреждане на нагорнокарабахския конфликт под егидата на съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), без предварителни условия и без забавяне". "ЕС продължава да призовава за незабавно прекратяване на бойните действия и строго спазване от всички на съгласувания режим за прекратяване на огъня. Всякакви действия, насочени срещу граждански лица или нанасящи допълнителни страдания на гражданското население, трябва да бъдат незабавно прекратени. Върховният представител подчерта също, че страните са задължени в пълна степен да спазват нормите на международното хуманитарно право", се посочва в изявлението.

Арменският президент Армен Саркисян разговаря вчера за ситуацията в региона с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.