Путин: Глобалната доминация на Русия и САЩ остана в миналото (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146166 www.24chasa.bg
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Времето, когато Русия и САЩ решаваха всичко, остана в миналото, заяви днес пред дискусионния клуб "Валдай" руският президент Владимир Путин и изрази готовност да дискутира глобалните проблеми с други страни, ако възникне необходимост, предаде Ройтерс.

Путин участва в дискусиите по видеоконферентна връзка.

Той заяви, че Китай и Германия, имайки предвид тяхното политическо и икономическо влияние, вървят към статут на свръхдържави, докато САЩ вече не могат да претендират на някогашното си доминиране. Съществено се е трансформирала ролята в международните дела на Великобритания и Франция, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент каза, че се надява новото правителство на САЩ да е готово за диалог по въпросите за сигурността и контрола на ядрените оръжия, предава БТА. 

Путин заяви, че не му липсва времето на Студената война, когато моделът на международните отношения бе устойчив и предсказуем. По думите му "в съвременния международен живот са се натрупали много, да не кажем прекалено много най-остри въпроси и проблеми".

Путин нарече фикция "вносните" модели на демокрация. "Виждаме как функционират вносните модели на демокрация. Това е просто обвивка, . . . фикция, лишена от вътрешно съдържание и даже от подобие на суверенитет", заяви руският държавен глава. Според него "там, където се реализират подобни схеми, народа за нищо не го питат, а ръководителите са не повече от васали, а вместо васала, както е известно, всичко решава господарят".

Пандемията от новия коронавирус показа на страните по света, че трябва да се действа съвместно, но човечество засега не се е научило на това, смята руския президент. "Колкото и необходимостта от борба с пандемията да сплотява международната общност, все пак трябва да предприемаме системни мерки за решаване на старите проблеми. Това засяга Близкия изток, сирийската криза, кризата в Либия, тероризма, а също екологията. Затова пандемията тук няма да ни помогне, но що се касае до осъзнаване на това, че при много остри глобални кризи трябва да се действа съвместно, тук пандемията все пак играе роля, но това, за съжаление, засега не научи човечеството да се обединява на 100 процента, така, както го изисква ситуацията", каза Путин.

Според руския президент Русия ще успее да се справи с въведените срещу нея санкции.

Силата на държавата се състои в доверието на гражданите, а не в тоталния контрол и в мощта на армията, каза още Путин. "Какво е силна държава, в какво е силата й? Разбира се, не в тоталния контрол и твърдост на правоохранителните органи, не в изтласкването на частната инициатива или накърняването на гражданската активност, дори не в мощта на въоръжените сили и отбранителния потенциал, въпреки че този елемент е важен за Русия, имайки предвид географията й, целия комплекс геополитически предизвикателства, и разбира се, нашата историческа отговорност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за осигуряване на глобалната стабилност", каза руският президент и изрази увереност, че "силата на държавата е преди всичко в доверието към нея от страна на гражданите".

Путин говори днес и за конфликта в Нагорни Карабах. 

Конфликтът в Нагорни Карабах изначално имаше характер на етническо противоборство и започна с престъпления срещу арменския народ, каза той.

"Този конфликт започна не просто като междудържавен конфликт и борба за територия, а започна от етническо противоборство. За съжаление, е факт, . . . в Сумгаит, а после в Нагорни Карабах бяха извършени жестоки престъпления срещу арменския народ. Трябва да отчитаме комплексно всичко това", заяви Путин.

Той отбеляза, че положението на Азербайджан - да е лишен от голяма част от територията си, "не може да продължава вечно" и изтъкна, че в продължение на много години Русия е предлагала най-различни варианти за излизане от тази криза и стабилизиране на ситуацията в района.

"В някои моменти изглеждаше, че още малко, още една крачка и ще намерим решение. За съжаление, това не стана и сега имаме конфликт в най-лошия му вариант", каза руският президент.

Путин декларира, че Русия има "специални отношения" и с Армения, и с Азербайджан и ги смята за свои "равни партньори". Той добави, че в Русия живеят за постоянно и работят два милиона арменци и два милиона азери, които имат "много устойчиви и близки връзки с Русия на хуманитарно равнище".

В отговор на въпрос опасява ли се Русия от разногласия с Турция заради стремежа на Анкара да разшири влиянието си в границите на бившата Османска империя руският държавен глава отбеляза, че сега Русия не се опасява от нищо и не е в такова положение, че да трябва да се опасява от нещо. След това допълни, че не знае какви са плановете на Реджеп Тайип Ердоган относно османското наследство и препоръча въпросът да бъде отправен към турския президент, предаде ТАСС.

Путин каза, че близо 5000 души са загинали в боевете между азерските и арменските сили за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Нагорни Карабах е съобщил, че от 27 септември досега са са били убити 847 негови войници и 37 цивилни. Данните на Азербайджан са за 61 убити и 291 ранени цивилни азери, като Баку не е съобщавал за убити и ранени свои войници.

За Ердоган Путин каза, че турският президент може да изглежда твърд, но всъщност е гъвкав политик и надежден партньор на Русия. По думите на Путин Русия и Турция имат разногласия си за Нагорни Карабах, но трябва да постигнат компромис, предаде Ройтерс.

Путин каза, че се надява, че САЩ ще помогнат за уреждане на конфликта за Нагорни Карабах. Той съобщи, че по няколко пъти дневно разговаря по телефона с ръководителите на Азербайджан и Армения. Всички участнички в преговорите за Нагорни Карабах се стремят към уреждане, но никой не е заинтересован от това повече от Русия, заяви Путин.

Руският президент Владимир Путин каза днес още, че засега няма нужда от военен съюз между Русия и Китай, но отбеляза, че той може да бъде сключен в бъдеще, предаде АП.

Агенцията коментира, че това изявление е знак за задълбочаването на връзките между Москва и Пекин на фона на обтегнатите им отношения с Вашингтон.

В отговор на въпрос Путин каза: "Не ни е нужен [такъв съюз], но теоретично е много възможно да си го представим".

По думите му Русия и Китай се радват на своето "стратегическо партньорство", но засега се отказват от преговори за евентуално съюзяване във военната сфера. Путин спомена съвместните руско-китайски военни учения като сигнал за засилване на двустранното военно сътрудничество и отбеляза, без да навлиза в подробности, че Русия е споделила с Китай ключови отбранителни технологии, които "са засилили отбранителния потенциал на китайската армия".

Според руския президент в бъдеще може да бъдат установени още по-близки връзки между двете държави в сферата на отбраната, съобщи АП.

На заседанието на клуба "Валдай" Путин напомни, че Русия е разработила най-нови оръжия в отговор на излизането на САЩ от договора за противоракетна отбрана, предаде ТАСС. Президентът декларира, че Москва е готова да включи своето ново хиперзвуково оръжие в Договора за мерки за по-нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Путин отбеляза, че САЩ и други страни още не разполагат с такова оръжие, но според него "всички работят над това и някога то ще се появи".