Маските свалят риска с 80%

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146180 www.24chasa.bg
Жители на Атина се движат с маски по улиците. СНИМКА: РОЙТЕРС

Германия затяга мерките за още 3 български области

Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но не премахват изцяло риска от заразяване, съобщи Ройтерс. Ако и болен, и здрав са с маски, рискът от заразяване намалява с 80%.

Учени от Токийския университет конструирали камера с глави на манекени, обърнати една към друга на разстояние 50 см. Едната глава симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и има камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Експериментът показал, че памучна маска намалява поглъщането на вируси до 40% в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медици, блокира до 90%. Въпреки това дори когато професионалната маска е прикрепена към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се “прокраднат”.

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50% от вирусното предаване. Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото, с 80 процента, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

В Европа инфекцията прогресира с плашещо бързи темпове. След като Испания стана първата страна на Стария континент, където броят на заразените мина психологическата граница от 1 млн., това се случи и във Франция. В Германия пък за първи път дневните случаи са повече от 10 000. Сред заразените е и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Германия добави нови три области от България, за които ще се изисква отрицателен тест или 14-дневна карантина - София-град, Разград и Сливен. Новите правила ще се прилагат от събота, 24 октомври. Трите области са добавени в списъка на рисковите области на института “Роберт Кох”, от който вече са част Благоевград и Търговище.

Гръцкото правителство обяви, че ситуацията с епидемията е крайно обезпокоителна, и въведе пълна карантина в северния град Кастория. Жителите нямат право да напускат областта, задължени са да носят маски и на открито, а в автомобил не може да се возят повече от 3-ма души. Заведенията работят само за поръчки по домовете, а училищата са на дистанционен режим. Очаква се същите строги ограничителни мерки да бъдат приложени в Солун и Янина.

В Словакия армията е извикана на помощ, за да може да бъде тествано цялото население от 5,5 млн. души. В страната ще бъдат разкрити 5000 пункта за тестване. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънредна онлайн среща на върха на 29 октомври, за да бъдат обсъдени общи мерки за справяне с драматичната ситуация.

Междувременно почина доброволец, участвал в клиничните изследвания на ваксината на Оксфорд и “Астра Зенека”. Тя е в трета фаза на изпитания. Опитите обаче няма да бъдат прекъсвани, тъй като мъжът от Бразилия бил в групата, която не е била инжектирана с препарата, съобщи Би Би Си.

В Русия пък започна разработка на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип. Институт “Вектор” установил 80 мутации на коронавируса, но това нямало да се отрази на ефикасността на ваксината.