Путин помогнал за изпращането на Навални в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146451 www.24chasa.bg
Руският опозиционен политик Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че лично е възложил на прокуратурата да разреши Алексей Навални да замине на лечение в Германия, предаде ТАСС.

Пред дискусионния клуб "Валдай" Путин обясни, че ако руското правителство е искало Навални да бъде отровен, е нямало да го пусне в чужбина, предава БТА.

Ако властите наистина са искали да го отровят, едва ли биха го пратили на лечение в Германия, каза той.

По думите на президента, когато "съпругата на Навални, когото той нарече "този гражданин", се е обърнала към него, той веднага е възложил на прокуратурата да провери дали Навални може да напуска страната, имайки предвид, че за него е имало ограничения да напуска страната заради съдебно следствие. "Но аз все пак помолих Главната прокуратура да разреши и той замина", добави Путин.

Руският президент припомни твърденията, че след анализи в Германия в организма на Навални са били открити следи от "Новичок". После по думите му материалите били предадени в Организацията за забрана на химическите оръжия и се появили изявления, че Навални е отровен с нещо друго. Така че това "Новичок" ли е, или не е? Вече възникват съмнения за казаното в началото", констатира Путин.

Той призова за съвместно разследване на случилото се и се оплака, че германските власти не са откликнали на многократните настоявания на руската прокуратура да й бъдат предоставени "биологичен материал и официалното заключение" на експертите в Германия. Путин декларира, че Русия все още е готова "да работи всеотдайно" в евентуално съвместно разследване на случая, предаде ТАСС.

Навални е един от най-яростните критици на Путин през последното десетилетие. На 20 август по време на полет от сибирския град Томск за Москва той се почувства зле със симптоми на отравяне. Самолетът кацна по спешност в Омск, където изпадналият в кома Навални прекара два дни в болница, преди да бъде транспортиран със специален германски самолет до берлинската болница "Шарите". Лаборатории в Германия, Франция и Швеция установиха, че той е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок"