Байдън нарече Тръмп един от расистките президенти в историята на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146776 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история. 

Президентът Тръмп отвърна, че е човекът, който е най-малко расист в залата на дебата.

Байдън нарече Тръмп един от расистките
президенти в историята на САЩ

Тръмп повдигна въпроса и за това, че в миналото Байдън е подкрепял закони, довели до по-високи нива на лишаване от свобода, особено сред чернокожите мъже.

Байдън нарече Тръмп един от расистките
президенти в историята на САЩ

Байдън призна, че е направил грешка като е подкрепял такива законопроекти и обеща да отмени ефективните присъди за ненасилствени престъпления, свързани с наркотици, като се наблегне на рехабилитацията.

Тръмп изтъкна, че неговата администрация е постигнала успехи в областта на расовото равноправие. От времето на Ейбрахам Линкълн никой не е правил толкова, колкото мен, за чернокожите, заяви президентът.

Тръмп и Байдън завършиха втория си и последен дебат, който водещата Кристен Уелкър нарече фантастичен и го похвали като енергична дискусия.

Веднага след края й на сцената при Тръмп и Байдън отидоха съпругите им. Джил Байдън прегърна мъжа си, а Мелания Тръмп размени няколко думи с президента.

Двете двойки постояха няколко секунди на сцената и след това се оттеглиха зад кулисите, в противоположни посоки.

Двамата претенденти слязоха от сцената на конферентната зала без да си кажат довиждане.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на заключителния си дебат с кандидата на републиканците Джо Байдън, че установяването на работни отношения с лидера на КНДР Ким Чен-ун е помогнало да се избегне ядрена война между Вашингтон и Пхенян, предадоха световните агенции.

Тръмп разкри, че преди встъпването му в длъжност бившият президент Барак Обама му казал, че ситуацията около КНДР е най-големият проблем на САЩ и изразил опасения, че между двете държави може да избухне ядрена война.

В момента имам много добри отношения с него (Ким Чен-ун), имаме много добри отношения, а не война, каза Тръмп.

Байдън обвини президента, че е легитимирал Северна Корея и говори за добрия си приятел (Ким Чен-ун), който е бандит, бандит. И че казва колко са добре нещата, когато Северна Корея има много по-голям капацитет да изстреля ракета, която може да достигне американска територия.

На твърдението на Тръмп, че "имаме добри отношения" с КНДР, Байдън отговори, че "имахме добри отношения и Хитлер преди той да нахлуе в Европа. Хайде стига!"

По време на дебата Тръмп отдели време, за да похвали водещата Уелкър и каза, че се отнася с дълбоко уважение към работата й.

Си Ен Ен предаде, че като цяло Тръмп е говорил 3,5 минути повече от опонента си. По данни на медията, изказванията на президента Тръмп са били общо 41 минути и 16 секунди ефирно време. Байдън е изложил позициите си в 37 минути и 53 секунди.

Това бяха последните предизборни дебати преди президентските избори в САЩ на 3 ноември. Тогава освен президент и вицепрезидент, ще се избират 435 членове на камарата на представителите и една трета от сенаторите, както и губернатори на 13 щати и територии.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън обеща по време на последния предизборен дебат, че още през първите си 100 дни ще очертае път за получаване на американско гражданство за 11 милиона нелегални имигранти, които са в САЩ, предадоха световните агенции.

Байдън каза, че ще изпрати плана си за имиграцията в Конгреса на САЩ и се зарече непълнолетните нелегални имигранти ще могат да останат в страната.

Той обвини Тръмп в престъпна политика към децата имигранти, които са били разделени от родителите си на границата. Тези деца са сами, няма къде да отидат, това е престъпно, подчерта Байдън.

Тръмп отвърна, че докато 8 години е бил вицепрезидент Байдън е "строил клетки" и не е направил нищо за имиграционна реформа. Той настоя, че тези деца са довеждани в САЩ от лоши хора и картели. Президентът подчерта, че чужденците трябва да идват в САЩ легално.

Кандидатът на Демократическата партия в САЩ Джо Байдън , поканен от президента републиканец Доналд Тръмп да "даде обяснение" на дебата им по обвиненията в корупция, заяви, че никога не е получавал пари от чужбина, предадоха световните агенции.

Никога през живота си не съм взел и цент от чуждестранен източник, защити се Байдън. Той посочи още, че синът му Хънтър Байдън в контактите си зад граница "не е вършил нищо неетично".

Що се отнася до Украйна, задават се въпроси за това, че той (Хънтър Байдън) е бил в състава на ръководството на компанията "Бурисма", с която аз съм бил действал неправомерно, каза Байдън. Между другото, всички свидетели в процеса за импийчмънт (на Тръмп) заявиха, че безупречно съм изпълнявал задълженията си и в нищо не съм се отклонявал от правилата, припомни Байдън.

Демократът атакува Тръмп като каза, че получавал средства от други държави. "Плаща Ви Русия, плаща Ви Китай", заяви Байдън.

Той каза още, че кандидатът на републиканците трябва да последва примера му и да публикува данъчната си декларация и обърна внимание на медийната информация, че Тръмп има банкова сметка в Китай.

Тръмп каза, че ще обяви данъчните си декларации, веднага щом това е възможно и повтори извинението си, че в момента е обект на одит. Той подчерта, че през 2017 г. е платил само 750 долара данъци, защото е бил уведомен, че преди това е надплатил десетки милиони долара.

Байдън обаче настоя за доказателство. "Покажете ни и спрете да увъртате", настоя демократът.