На прага на силите си лекарите в Шумен остават сами на фронта срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9146893 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Лекарският съюз в Шумен иска да се задължат медиците от доболничната помощ да работят и в болницата, за да се преодолее кризата с недостига на персонал. Други от исканията им са свързани с пренасочването на пациенти с белодробни заболявания и с отрицателен PCR към болницата във Велики Преслав, настояват да се създаде триаж и колцентър в поликлиниката. Голяма част от исканията им обаче бяха отхвърлени от Областния кризисен щаб като неприложими, предаде БНТ. 

Седмици наред болницата в Шумен работи с остър дефицит от лекари. Останалите вече са на ръба на силите, защото пациентите се увеличават. В емоционална декларация болничните
лекари призоваха за пореден път колегите да им помогнат.

"Състоянието е плачевно, лекарите са малко, сестрите са малко, изнемогват, пациенти идват и няма персонал, който да ги обслужва”, коментира заместник-председателят на БЛС-Шумен д-р Десислава Найденова.

Според Лекарската колегия, проблем в критичната ситуация е, че няма нормативен документ, който да ангажира специалисти от други медицински заведения да се включат в лечението на пациенти.

"Единственият механизъм е доброволни начала. Така обаче имаме много малко колеги, които се отзоваха”, допълва д-р Найденова.

Засега не се приема и идеята да се създаде триаж и колцентър в поликлиниката, защото личните лекари трябва да работят с пациенти, които не познават.

"Ако ние направим колцентър в ДКЦ, ще ни се обаждат от цялата област хора, които ние изобщо не познаваме. Това изобщо няма да е ефективно, нито добро. Но много по-доброто за самия пациент е да го насочва лекар, който го познава лично”, смята управителят на ДКЦ-Шумен Магдалена Ангелова.

Всички предложения на регионалната колегия на Лекарския съюз бяха отхвърлени като неприложими в сегашната ситуация.

"Единствената болница, която лекува пациенти с COVID–19, се нуждае от медицински персонал. Основният резерв са лекари и медицински сестри от извънболничната помощ”, коментира областният управител на Шумен Стефан Желев.

"Лекарите предпочитат да работят при по-добри условия, навън в доболнична помощ. Колкото и да е тежко, не е както в болницата. Отделно финансирането е много по-различно”, допълва д-р Найденова.

Така че лекарите от болницата в Шумен засега са сами на фронта срещу COVID–19, освен ако законодателят не промени действащите нормативни документи.