В Пекин се проведе честване, посветено на 70-та годишнина от включването на китайски доброволчески сили в Корейската война

https://www.24chasa.bg/novini/article/9147035 www.24chasa.bg

Днес в Пекин се проведе честване, посветено на 70-та годишнина от включването на китайски доброволчески сили в Корейската война, участие в което взе и произнесе реч генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и Централната военна комисия Си Дзинпин, предаде "Радио Китай".

На него той припомни, че през юни 1950 г., след избухването на войната на Корейския полуостров, САЩ са изпратили там войски. Пренебрегвайки предупрежденията от Пекин, американските сили не само се доближиха опасно близко до китайската граница, но дори са бомбардирали градче и села в североизточната част на страната. По молба на ръководството на КНДР, Китай организира и изпрати доброволчески сили, които да се противопоставят заедно със севернокорейските на американската агресия.

Войната продължи две години и девет месеца и в нея, благодарение на китайските сили, бе спряна агресията от страна на САЩ и защитена сигурността на КНДР и Китай. Това е принос за регионалния и световен мир, подчерта в изказването си Си Дзинпин.