В Нанкин отвори врати университет за интегрални схеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9147068 www.24chasa.bg

Нов университет, специализиран в индустрията за разработка и производство на интегрални схеми, бе създаден в град Нанкин, провинция Дзянсу. Той е първият подобен в страната и си е поставил амбициозната задача да култивира висококачествени кадри за един за сектора, който в последната година се превърна в една от големите ябълки на раздора между САЩ и Китай. 

В новият университет ще се изучават както традиционни, така също революционни и ключови авангардни технологии при разработката на интегрални схеми като изкуствен интелект, 5G/6G, квантови изчисления, свързани с интернет превозни средства и трето поколение полупроводници, предаде "Радио Китай". 

Приемът на студенти няма да става по стандартната процедура, с кандидатстудентски изпити, а те ще се селектират измежду младежи, които вече са с основни професионални познания от други колежи и университети и които имат особен интерес да работят по интегрални схеми, както и сред млади и обещаващи служители в технологични компании. Преподавателският състав също ще бъде нетрадиционен – старши инженери от компании и местни и чуждестранни експерти от индустрията. Курсовете ще бъдат разработени в съответствие с изискванията на бизнеса и индустрията, и ще се преподаван по персонализиран начин, насочен към преодоляване на слабостите на студентите.

Наличието на подобен университет ще помогне в голяма степен на китайската индустрия за разработката и производството на чипове да преодолее недостига на квалифицирани кадри и намали зависимостта си от вноса на тези технологии.