Патриотите и БСП в спор за името на 24 май още преди гласуването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/9147684 www.24chasa.bg
Красимир Богданов СНИМКА: Архив

Патриотите и БСП влязоха в спор за името на 24 май още преди предложението на ВМРО да е влязло в дневния ред на парламента за второ четене. Вчера социалната комисия прие новото име на празника да е "Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Спорът между двете партии се породи след декларация на патриотите, които отбелязаха, че на 23 октомври е създадена организацията за освобождение на българите в Македония и Одронско, която в последствие възприема абревиатурата ВМРО. В последствие обаче темата премина към критика към левицата в родоотстъпничество, заради несъгласието за преименуване на 24 май и заради инициираната от Елена Йончева от ПЕС/БСП резолюция срещу управлението в България, която бе приета преди седмица в ЕП.

„Това което не можаха да направят чуждите сили, врагове на българщината, постигна т.нар. народна власт след 9 септември 1944 г. Дейцит на ВМРО са преследвани, избивани и изпращани за дълги години в комунистческите трудови лагери“, каза Красимир Богданов от „Обединени патриоти“, като се върна назад в историята.

Той разкритикува мнението на БСП по време на дебатите по първо четене за преименуването на 24 май. „БСП си раздават квалификации, да заклеймяват днешните историци, че подменяли историята и истината. Коя истина? Тази формирана по чужд шаблон в тоталитарно време и под строга цензура? Или тази на съвременна, демократична България? Не приемаме морализаторстване от хора, чийто патриотизъм се измерваше с безусловно преклонение към големия брат, дори когато цената беше националното предателство и с бой насилие да македонизират хората от Пиринския край, за да угодят на Тито и Сталин“, каза още Богданов и нарече резолюцията за България, прието от ЕП „антибългарска и предателство на националния интерес“.

От левицата отвърнаха, че не само от БСП са се противопоставили на предложението на ВМРО за преименуването на 24 май, а и българската научна общност. „Има становище на общото събрание на Кирил и Методиевския научен център при БАН по този въпрос, както и становище на института по бълагрски език към БАН, в които това ваше предложение е направено на пух и прах, защото то откъсва българската писменост от общославянския й характер“, каза Таско Ерменков от БСП.

"Когато се опитвате да обвинявате БСП в неща, които тя никога не е вършила, бъдете така добри да се погледнете в огледалото и може би ще видите призраците и скелетите на тези, които вие сами сте унищожили", каза още Ерменков.