България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9148773 www.24chasa.bg
Кийт Крак и Бойко Борисов СНИМКИ: Министерският съвет

Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред, подчерта премиерът

България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-то поколение, което е част от програмата "Чиста мрежа" на САЩ. Това стана ясно от изказване на заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти. В петък той се срещна с премиера Бойко Борисов. Кийт Крак отбеляза, че подписването показва какъв стратегически партньор е България.

"Ние вярваме, че това подписване е доказателство за нашето приятелство и увеличаващото се довeрие в нашите отношения. Това е историческа съвместна 5g декларация, която адресира риска от несигурните мрежи и подсигурява да имаме чиста мрежа, която изключителна важна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността на региона", каза Крак.

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

Меморандума означава, че и трите мобилни оператори в България ще си сътрудничат с доверени доставчици или иначе казано няма да работят с китайските Хуавей и ZTE. Кийт Кларк отбеляза, че А1 вече работи с Нокиа, докато само Теленор засега още решава. Зам- държавния секретар разкри, че Теленор си партнира с доверения доставчици в Норвегия и трябва да го прави същото и в България, а не както в Пакистан, където работят в Хуавей. Крак каза, че няма да подписват директен договор с телекомите.

"България е в добра компания. Като член на НАТО България се присъединява към 27 страни от 30 страни от алианса като член на програмата "Чиста мрежа". каза още Крак. Той добави, че преди 3 седмици се е срещнал със заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Дженоа, който обявил, че е критично важно по време на мирно и военно време цивилните 5G мрежи и инфраструктура трябва да бъдат сигурни.

"Чистата мрежа" не се отнася само за 5G, а покрива всчко от електрически мрежи, безпилотните автомобили, облаците за съхранения на данни, както и приложенията за телефони. Според САЩ "Чистата мрежа" е насочена срещу заплахата за поверителност и сигурността на данните, която идва от китайската комунистическа партия.

В петък министър-председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения. „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.