САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9148934 www.24chasa.bg

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката "Голдман Сакс" с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd, известен още като 1MDB, предаде БНР.

"Фирмите играят решаваща роля в борбата с финансовите престъпления и в подпомагането на поддържането на целостта на финансовата система. Неспособността на "Голдман Сакс" да предприеме подходящи действия, в този случай показва, че тя не е приела сериозно тази отговорност", заяви изпълнителният директор на FCA Марк Стюард. "Няма амнистия за фирми, които се справят лошо с финансовата престъпност и размерът на глобата на "Голдман Сакс" отразява това", добави той.

По-рано тази година "Голдман Сакс" постигна споразумение с малайзийските власти за 3,9 млрд. долара, за да уреди скандала около действията на банката по отношение на инвестиционния фонд.

Междувременно стана ясно, че банката "Голдман Сакс" е постигнала споразумение и с Министерството на правосъдието на САЩ да плати 2,9 млрд. долара, след като се призна за виновна относно своята роля в в корупционния скандал с 1MDB в Малайзия.

Самата кредитна институция обяви, че ще поиска да бъдат върнати 174 милиона долара заплати и бонуси, изплатени на настоящи и бивши ръководители в компанията по време на корупционния скандал. Компанията заяви, че това ще засегне главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, както и неговия предшественик Лойд Бланкфайн и банкерите, пряко замесени в скандала.

"Голдман Сакс" също така разкри, че във връзка със скандала с фонда 1MDB ще трябва да изплати общо около 5,1 млрд. долара.