Байдън пак победи Тръмп в дебата (инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9149772 www.24chasa.bg
Този път Тръмп и Байдън бяха по-умерени. СНИМКА: РОЙТЕРС

Копчето за заглушаване си каза думата

Джо Байдън е възприеман от публиката като победител на финалния тв дебат с Доналд Тръмп в четвъртък в Нашвил, Тенеси, сочи социологическо проучване на Си Ен Ен.

На практика това трябваше да е третият директен спор между двамата, но втори нямаше заради заразяването на Тръмп с COVID-19. По всеобщо мнение финалният дебат е бил много по-контролиран от първия, в който кандидатите си крещяха, обиждаха, прекъсваха се и говореха едновременно. Копчето, с което водещият получи право да заглушава микрофона на онзи участник, на когото не е дадена думата, изигра своята роля, посочва Би Би Си.

Разбира се, и този път противниците не пропуснаха възможността да се жегнат един друг. Тръмп обяви, че се е кандидатирал за президент през 2016 г. заради Барак Обама и самия Байдън. “Вие си вършехте зле работата. Ако бяхте работили добре, никога нямаше да се кандидатирам”, каза той. Кандидатът на демократите на свой ред го определи като един от расистките президенти в историята на САЩ.

Особено дълго двамата си разменяха обвинения по темата за Русия. Тръмп обяви, че Байдън е получил от руснаците чрез Путин 3,5 млн. долара, защото е бил в много добри отношения с бившия кмет на Москва и жена му (Юрий Лужков и Елена Батурина). Не съм взел нито пени, а синът ми Хънтър не е направил нищо неетично, отвърна Байдън. В последните дни той бе засипан от компромати, намесващи и сина му в различни прегрешения, включително връзки с непълнолетни. Тръмп се похвали, че никой не е бил толкова твърд с Русия като него, докато Байдън като вицепрезидент не е успял да попречи на анексирането на Крим.

Байдън също не пропусна да удари по болното място, като посочи, че президентът дори не е обсъдил с руското ръководство недопустимостта на намесата в американските избори. И двамата разпалено твърдяха, че Русия иска поражението им на изборите.

Другата основна тема в дебата бе за коронавируса. Тръмп се похвали, че до няколко седмици САЩ ще разполагат с ваксина - 100 млн. дози. Президентът даде за пример как самият той е оздравял, за да покаже, че заразата отстъпва, и посочи, че 99% от хората оздравяват. Байдън продължи да го напада, че е недостоен за президент, след като стотици хиляди американци са умрели от болестта. Според него Белият дом няма никакъв план за справяне с пандемията и е възможно до края на годината да има още 200 000 жертви.

Кандидатът на демократите засегна и темата за данъците, като подчерта, че е подавал редовно данъчните си декларации и през последните 22 г. те са публични, докато Тръмп крие своите. “Защо ги криеш? - попита той и сам си отговори - Сигурно чужди държави ти плащат много.” В своя защита президентът изтъкна, че декларациите му се проучват от фиска, но е платил милиони долари на хазната.