"168 часа": 1 120 000 българи в риск от тежък COVID-19, носят неандерталски гени

https://www.24chasa.bg/novini/article/9150067 www.24chasa.bg
16% от европейците имат неандерталски гени, които според учените се свързват с по-тежко протичане на COVID-19.

Защо в Европа заразените растат, а в Китай и региона случаите са единични?

Приблизително 1 120 000 българи са изложени на потенциален риск да прекарат по-тежко COVID-19, ако се заразят. Изчислението е направено на базата на генетично изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Учените откриват участък в третата хромозомна двойка, който е наследство от неандерталците при смесването им с Хомо сапиенс преди десетки хиляди години. Именно той предопределя тежко боледуване от COVID-19. Уязвимият сегмент съдържа 49,4 хиляди двойки бази ДНК.

Как се получава бройката 1 120 000 българи?

Тя е пресметната условно, тъй като въпросната структура с неандерталски гени изследователите откриват средно при 16% от европейците. 16% от 7 милиона наши сънародници прави 1 120 000 души. За ЕС излиза, че изложените на риск от тежко протичане на болестта ще бъдат 81,6 милиона. Проучванията са правени с останки от неандерталец, открит в Хърватия – сравнително близка до нас територия. Въпреки това теоретично би могло процентът на наследници на древните грубовати жители на планетата с вероятност за влошаване при COVID-19 да е по-висок или по-нисък.

Освен това

хората с тези

гени са по-чувствителни

на болка,

колкото и нелогично да звучи това за онзи тип организъм.

Не е ясно защо точно един или няколко неандерталски генa от третата хромозома имат влияние върху протичането на инфекцията.

"Стряскащо е, че генетичното наследство от неандерталците има толкова трагични последствия в настоящата пандемия", заяви проф. Сванте Паабо, шеф на отдела за еволюцията на човешкия геном в Института по науки и технологии в Окинава. Той провел експеримента заедно с проф. Хуго Зеберг, изследовател от института по еволюционна антропология "Макс Планк".

Двамата стигат до извода, че

рискът от усложнения при COVID-19 е около

3 пъти по-висок

за хора с наследените неандерталски гени, отколкото за останалите. За Южна Азия вероятността е даже по-голяма – там половината жители са застрашени.

Това значи, че става дума за около един милиард души, имайки предвид, че регионът е населен с около 2 милиарда души. В Източна Азия пък почти липсват хора с неандерталските гени в 3-та хромозома според изследването на професор Паабо и проф. Зеберг.

Каква е причината в Китай да регистрират минимален брой заразени, четете ТУК.