Жените прегряват, отказват да гонят кариера

https://www.24chasa.bg/novini/article/9150190 www.24chasa.bg
Оперативния директор на “Фейсбук” Шерил Сандбърг казва, че години усилия за равнопоставеност на половете могат да бъдат унищожени. СНИМКА: РОЙТЕРС

Милиони са готови да напуснат работа, ако отново трябва да се грижат за децата у дома

Kогато започва пандемията, американската писателка Ахли Острю си съставя строен график как ще съчетава работата си за маркетингова компания от вкъщи с грижите за двете си деца, които спират да ходят на училище. Първоначално е силно мотивирана да се справи с предизвикателството. Става рано сутрин, за да работи. Когато се събудят децата, започва да се занимава с тях. Приготвя им храна. Следи как учат онлайн, играят. Когато мъжът ѝ се върне от работа, открадва още няколко часа за работа, както и след като вечерят и останалите легнат да спят.

“С тези непрекъснати прекъсвания, множество графици за жонглиране и всичко останало ми се струваше, че трябва да работя 60 или 80 часа, за да извърша това, което правех преди за 40”, каза 33-годишната Острю пред “Ал Джазира”. Успоредно с това децата ѝ стават все по-нещастни и се борят за нейното внимание. Няма време и за съпруга си, а понякога дори да спи. Опитва се да преговаря с работодателя си за намаляване на задачите, но се оказва невъзможно, тъй като фирмата също се бори да запази своя бизнес.

В един момент Острю започва да си мисли, че с нищо не се справя. Дава си надежда, че нещата ще се подобрят с края на учебната година, с първия месец на ваканцията или пък с връщането им в училище. След като обаче това не се случва и втората вълна на коронавируса отново чука на вратата, решава, че трябва откровено да си отговори на въпроса дали нейната кариера струва цялото това напрежение. След като осъзнава, че отговорът е отрицателен, тя напуска работата, която ѝ носи 55 000 долара годишна заплата.

На пръв поглед решение на живеещата в Небраска писателка е доста рисковано, тъй като само през миналия месец 865 000 жени в САЩ са изгубили своята работа. Причината е, че коронавирусната криза удря най-силно сектори, в които традиционно се трудят дами и шансовете те да си намерят отново бързо работа са нищожни. Това обаче, изглежда, е по-малката злина на фона на голямото натоварване, на което са подложени жените по време на пандемията.

Проучване показва, че всяка четвърта от тях обмисля да се откаже от работата си поради стрес или за да може да се грижи за децата. То е проведено от международната компания по управленско консултиране McKinsey и фондацията Lean In, основана от оперативния директор на “Фейсбук” Шерил Сандбърг за подпомагане на работещите жени. Целта на изследването е да установи как хората се справят с предизвикателствата вследствие на пандемията. Анкетирани са 40 000 служители от 317 американски фирми.

От техните отговори е станало ясно, че мъжете са по-малко склонни да жертват кариерата си, за да се грижат за децата, в сравнение със съпругите си. 17 на сто от майките са обмисляли да намалят работните си часове по време на пандемията в сравнение с 9 процента от бащите. Почти същата е разликата и при използването на отпуск. Основният мотив, който жените изтъкват, отказвайки се от кариера, е грижата за децата, което се обяснява с тяхното развито чувство за отговорност и склонност да поемат вина за провали във възпитанието им. Освен това има и някои обективни причини те да са по-натоварени във време на пандемия. Например, когато децата боледуват, те очакват мама да се грижи за тях.

Oбикновено около 15% и от двата пола обмислят намаляване на работата или напускане, но с началото на коронавируса процентът при жените започва да се увеличава и вече е 25, докато този при мъжете се запазва.

От Lean In съветват компаниите да рестартират целите си, да променят критериите си за оценка, да създадат възможности за гъвкаво и непълно работно време и да удължат крайните срокове, така че да дадат шанс на своите служители да се справят с извънредната ситуация. Ако това не се случи, може да бъдат унищожени години усилия за осигуряване на полово разнообразие във фирмите и да “изгорят” милиони добре работещи жени. Само за САЩ прогнозата е за около два милиона.

Това, което научаваме от това проучване, трябва да ужаси всички нас, казва Шерил Сандбърг. По думите ѝ някои компании могат да решат, че е прекален лукс да се грижат как да осигуряват по-добри условия за заетите с децата си служителки, при положение че безработицата расте и могат бързо да наемат техен заместник, който няма да има такива проблеми. Те обаче трябва да знаят, че подобно поведение действа деморализиращо в екипа и нарушава чувството за мисия.

Проучването е установило още, че майките са три пъти по-склонни от бащите да носят отговорност за по-голямата част от семейните задачи. Те отделят допълнителни три или повече часа на ден за домакинска работа и грижи за деца, което се равнява на 20 часа седмично, или половин работна седмица, над тяхната професионална ангажираност. И въпреки че в много семейства съпрузите се опитват да си поделят домашните задължения, изследването показва, че възприятията им дали това се случва доста се разминават. Докато 70% от бащите смятат, че ги разделят поравно с партньора си по време на коронавирусната криза, само 44 на сто от майките казват същото. 39 процента от жените и едва 13 процента от мъжете посочват, че отговарят за по-голямата част от домакинската работа.

У нас подобни изследвания не са правени, но пък е известно, че преди пандемията страната ни бе на последно място по работещи на непълен работен ден жени в ЕС. Само около два процента от българките се трудят по-малко, за да имат време да се грижат за семейството, докато в Нидерландия те са 77, в Австрия – 47, а в Германия – 47 на сто. И причината за това не е само ниското заплащане на труда, а защото децата у нас прекарват обикновено целодневно в учебните заведения. Освен това често за отглеждането им се разчита на помощ от баба и дядо, което в Западна Европа е по-скоро изключение. Всички тези фактори обаче значително се променят в условията на пандемия и с увеличаване на случаите на заразяване растат и рисковете от прегряване сред майките, които вероятно отново ще трябва да останат дълго време затворени с децата си вкъщи, работейки.

Шията се състарява от дългото гледане на телефона

42% от жените признават, че използват много повече мобилните си телефони за получаване на информация от началото на пандемията, като при някои това даже е довело до болки във врата и раменете от дългото навеждане към устройството, съобщава “Дейли мейл”.

Поръчано от козметичната компания Prai Beauty проучване сред 2000 представителки на нежния пол над 35 г. е установило, че те проверяват телефона си средно по 13 пъти на час.

Три на всеки десет от анкетираните споделят, че страдат от болки и скованост – състояние, което експертите наричат “технологичен врат”. То е причинено от прекалено натоварване на мускулите.

Почти една четвърт от жените пък твърдят, че шията им е видимо остаряла, което също се смята, че е последица от тяхната мобилна зависимост. Затова и козметичните компании се насочват към разработване на специални продукти, които да забавят състаряването на кожата по врата.

Треньорът по йога Хана Барет пък казва, че дамите могат да облекчат признаците на така наречения “технологичен врат” чрез целенасочени упражнения и предотвратяване на бъдещото натоварване на тази деликатна зона. Според нея броят на жените, които изпитват страдание от дългото гледане в мобилния телефон, не е изненадващ, като се знае за колко много неща той вече се използва. Важно е обаче да се грижим за вратовете и стойката си, допълва Барет.