Китай пусна мобилна лаборатория за диагностика на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9150603 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

От началото на епидемията от COVID-19 чакането на дълги опашки за тестване за вируса е голямо предизвикателство. Появата на мобилна лаборатория обаче ще помогне за облекчаването на проблема, съобщава Радио Китай.

Екип от учени от университета Цинхуа и компанията „Beijing CapitalBio Technology Co“ разработиха мобилен ван за тестване, който нарекоха „Мобилна лаборатория COVID-19 “. В нея може да се прави анализ на взетите проби за нуклеинова киселина на място, като резултатите излизат в рамките на 45 минути.

Ръководителят на екипа професор Чън Дзин от университета Цинхуа каза, че лабораторията е оборудвана с роботи, които вземат секрети от гърлото, инактиватори на вируса и микрафлуидни чипове за автоматичен анализ. Тези съоръжения могат да направят тестването три пъти по-бързо и да намалят риска от инфекции. Всяка лаборатория разполага и с 5G мрежа за бързо докладване на резултатите от теста.

Мобилната лаборатория може да тества на място от 500 до 2000 души дневно само с двама служители, които могат да бъдат обучени в рамките на два часа. Една „Мобилна лаборатория COVID-19“ струва 2 милиона юана (около 299 200 щатски долара), а производственият капацитет в момента е около 20 на месец. От компанията заявиха, че в бъдеще цената ще спадне с увеличаването на производството.