Ердоган осъди като ислямофобска спецоперация в джамия в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/9151509 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди полицейска операция в Берлин по-рано тази седмица като "расистка и ислямофобска", предаде ДПА.

Полицейската операция по време на сутрешната молитва бе очевидно подхранена от расизъм и ислямофобия, което приближава Европа до тъмнината на Средните векове и напълно пренебрегва свободата на вероизповедание, написа Ердоган в Туитър тази нощ, предаде БТА.

В сряда около 150 полицейски служители нахлуха в Берлин в няколко фирми и джамия, заподозрени, че неправомерно взимат субсидии, свързани с пандемията от коронавирус, и конфискуваха 7000 евро, устройства за съхранение на данни, компютри и файлове. Прокурори заявиха, че операцията е била насочена срещу трима заподозрени, които подали молба за 70 000 евро, от които 45 000 са били изплатени. Твърди се, че част от парите са изплатени по сметка на джамия в квартал Кройцберг.

Ердоган заяви, че Турция ще продължи да се бори срещу всички форми на расизма, ксенофобията и ислямофобията където и да е по света.

Турското външно министерство нарече операцията "още един пример за преднамереното, дискриминационно и диспропорционално третиране на мюсюлманската общност, чийто брой доближава 5 милиона в Германия".

Турското министерството заяви, че германските власти трябва да разберат факта, че мюсюлманите са интегрална част от Германия и да сложат край на маргинализирането им.