ЕС осигури на Чехия 150 респиратора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9151678 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Словения включва почти цяла Австрия в червения списък на държавите с висок риск от зараза с коронавирус

Европейският съюз осигури на Чехия 150 респиратори в жест на солидарност в борбата срещу коронавируса.

Респираторите са от резервите на ЕС – 30 бройки, от Австрия 10 и 105 от Нидерландия, предаде Нова тв.

Като най-сериозно засегната от втората вълна от пандемията страна в Европа Чехия поиска помощ в рамките на механизма за гражданска защита на ЕС.

Чехия е най-зле от настъпването на втората вълна на COVID-19, на второ място в тази мрачна класация е Австрия.

Междувременно от понеделник Словения включва почти цяла Австрия в червения списък на държавите с висок риск от зараза с коронавирус. Изключение прави единствено граничната провинция Каринтия, където броят на заразените не расте така стремително, предаде БТА.

При влизане в Словения от Австрия всички лица трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен максимум преди 48 часа, или да се самоизолират за десет дни. Досега тези изисквания бяха само за идващите от Виена.

Изключения се допускат за лицата, които отиват ежедневно на работа или на училище от едната в другата държава, за товарния транспорт или за неотложни пътувания по лични или служебни причини, които не траят по-дълго от 48 часа. Онези, които напускат Словения, за да посетят своите семейства, трябва да се завърнат до 72 часа. Транзитното преминаване през страната, което трае максимум 12 часа, също е без изискване за отрицателен тест.

Изключения се допускат и за собственици или наематели на имоти в Словения. Тези лица имат право да останат 48 часа в страната. Изключение се прави и за хората, обработващи земеделски земи отвъд словенската граница. Сезонни работници, които помагат за прибиране на реколтата в Австрия, имат право да останат извън страната до 24 часа, без да е необходимо да представят отрицателен тест, когато се прибират в Словения.