Словакия ограничи свободното движение на гражданите, полицейски час в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9151704 www.24chasa.bg
Словакия ограничи от днес придвижването на гражданите заради разпространението на коронавируса СНИМКА: Ройтерс

Словашките власти ограничиха от днес през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса, предаде ТАСС.

Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро, предаде БТА.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия).

Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

Днес словашкото министерство на здравеопазването съобщи за 2890 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - рекорд за едно денонощие в страната. С това общият брой на регистрираните заразени в Словакия достигна 40 801.

25 човека са починали през изминалите 24 часа в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Словакия от началото на епидемията достигна 159.

Междувременно брюкселските власти решиха днес да въведат полицейски час от 22 маса в региона и разпоредиха магазините да затварят в 20 часа. От понеделник се забраняват културните и спортните дейности, обяви днес премиерът на Брюкселския район Руди Верворт, цитиран от АФП.

Тези нови ограничения се прибавят към приетите в петък от правителството за цялата страна и към мерките, обявени от Валония, франкофонския район на страната, който е силно засегнат от пандемията. "Положението е много сериозно", заяви Верворт на пресконференция.

Населението на Брюксел е 1,2 милиона души и в града се намират централите на европейските институции и на НАТО. Мерките, които бяха обявени днес, ще се прилагат и за служителите на международните институции, уточни АФП.

Ще се справим, само ако взетите днес решения бъдат изпълнявани от населението, подчерта Верворт.

Резултатите от мерките ще станат ясно след 10 до 15 дни, уточниха брюкселските власти.