След срещата в Талин и външните министри на Естония и Латвия под карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9151830 www.24chasa.bg
Естонският външен министър Урмас Рейнсалу СНИМКА: Фейсбук

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска също под Карантина

Министрите на външните работи на Естония и Латвия съобщиха, че са преминали на дистанционен режим на работа поради необходимостта да спазва карантина след контакт със заразилия се с коронавирус техен колега от Словения Анже Логар, който тази седмица е бил на работно посещение в Талин за инициативата „Три морета“, предадоха ТАСС и Би Ти Ви.

"Министърът на външните работи на Словения Анже Логар тази седмица посети балтийските страни преди председателството на Словения в ЕС. Във вторник аз се срещнах с него в Талин, той обяви присъединяването на Словения към инициативата "Три морета". Тази вечер получих от Словения информация, че министърът е дал положителен тест за коронавирус. Във връзка с това тази вечер си направих тест. Ще остана в изолация и цялата следваща седмица ще работя дистанционно", написа естонският външен министър Урмас Рейнсалу снощи във „Фейсбук“.

"Току-що получихме известие, че министърът на външните работи на Словения Анже Логар, който посети балтийските страни, е дал положителен тест за COVID-19. Поддържаме връзка с Центъра за профилактика и контрол на заболяванията и взимаме необходимите мерки. Тъй като съм признат за контактно лице, ще се намирам под карантина и ще изпълнявам задълженията си дистанционно", написа латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс в „Туитър“.

Припомняме, че и полският президент Анджей Дуда е дал положителен тест за коронавирус. Дуда участва заедно с Радев на срещата за инициативата „Три морета” в естонската столица. Българският президент по-късно прекъсна посещението си в страната и се прибра в България заради контакт със заразения шеф на ВВС ген. Димитър Петров. Тестът на Радев се оказа отрицателен след това.

Епидемичната обстановка в балтийските държави се влошава през последните седмици, отбелязва ТАСС. Общият брой на инфектираните в Естония достигна 4300, 73-ма пациенти са починали. В Латвия са регистрирани 4208 заразени с коронавирус и 51 смъртни случая. За ограничаване на разпространяването на заразата правителството в Рига прие редица мерки, като задължително носене на маски на публични места и в обществения транспорт и ограничения на събиранията с частен и публичен характер.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която отиде в Литва след спорните президентски избори в родината си преди два месеца и половина, също се изолира, предаде Франс прес.

Тихановска е прекратила преките си контакти и ще си направи тест за коронавирус. Това не пречи на работата на нейния екип, който провежда всичките си срещи в онлайн формат, каза говорителка на кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори на 9 август, предаде БТА.