Турция иска да обсъди със САЩ руските системи С-400

https://www.24chasa.bg/novini/article/9151934 www.24chasa.bg
С-400

Министерството на националната отбрана на Турция отхвърли днес обвиненията на САЩ, че покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400 не съответства на задълженията, които Анкара е поела с влизането си в НАТО и предложи на Вашингтон да обсъдят възможни технически мерки във връзка с руските ракетни системи, предаде ТАСС.

Както и С-300, които се използват от други съюзници в НАТО, комплексите С-400 ще бъдат задействани независимо и без интеграция в системата на командното управление на НАТО. Твърденията, че Турция, която изпълнява всички свои задължения в рамките на НАТО, действа въпреки НАТО, не са коректни. Ние очакваме от нашите съюзници и приятели да се фокусираме върху търсенето на алтернативни решения и технически мерки по отношение на С-400, вместо върху реторика за влошаване на отношенията. Турция няма за цел да обиди някого, само иска да обезпечи сигурността на своя народ, се казва в изявление на говорител на турското военно министерство, цитиран от БТА.

Анкара и преди е призовавала Вашингтон да сформират работна техническа група с участието на НАТО за решаване на разногласията относно покупката на руските зенитно-ракетни системи, но САЩ до момента не са се съгласили с това предложение.

На 16 октомври Турция извърши изпитания на системите С-400 край град Синоп на брега на Черно море. Във връзка с това Вашингтон изрази надежда, че Анкара няма да въведе на въоръжение руските системи, и предупреди, че в противен случай я чакат сериозни последици.

Турция е първата страна от НАТО, купила руски системи С-400. Договорът за покупката беше подписан през 2017 г. Това решение на Турция предизвика негативни реакции в САЩ и НАТО.