РЗИ свалила карантината и на Радев, и на Борисов заради работата им

https://www.24chasa.bg/novini/article/9152072 www.24chasa.bg
Д-р Данчо Пенчев СНИМКА: Архив

Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме."

Това обясни пред "24 часа" шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев във връзка с разразил се дебат в социалните мрежи, защо карантината на президента и премиера бе свалена толкова бързо.

Двата последователни отрицателни теста, които дадоха президентът и премиерът са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени и допълва мотивите за решението на РЗИ.

10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички контактни, допълни той.

"В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим има опасност и за другите около вас, а те обикновено са ви най-близките хора и тези, които обичате най-много", обясни д-р Пенчев.

По примера на други европейски държави карантината вероятно ще бъде още намалена и у нас в следващите седмици. Един от вариантите е тя да стане 7 дни.