Договорът за забрана на ядрените оръжия влиза в сила до 90 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9152843 www.24chasa.bg
На 22 януари 2021 г. забраната за ядрено оръжие ще влезе в сила. Снимка: Туитър/ICAN

Международният договор за забрана на ядрените оръжия бе ратифициран от 50-а страна, Хондурас, и ще може да влезе в сила до 90 дни. Това заяви днес представител на ООН, цитиран от Франс прес.

"Това е победа за човечеството и обещание за по-сигурно бъдеще", заяви в комюнике Петер Маурер, председател на Международния комитет на Червения кръст.

Договорът, който забранява използването, разработването, производството, опитите, складирането, разполагането и заплашването с използване на тези оръжия, бе одобрен от Общото събрание през юли 2017 г. с подкрепата на 122 страни, обясни БТА.

"Хондурас току-що ратифицира договора. Това е 50-ата държава, което позволява влизането му в сила", заяви в туитър Международната кампания за премахване на ядрените оръжия.

Тази неправителствена организация получи през 2017 г. Нобелова награда за мир за ролята си в изготвянето на този договор.

Основните страни, които притежават ядрено оръжие, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, не подписаха документа.