Баку е готов за примирие, ако Ереван се придържа към основните принципи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9153127 www.24chasa.bg
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Баку е готов да съгласува режим на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Условието за това е Армения да декларира, че ще спазва основните принципи на урегулирането на конфликта, каза държавният глава в интервю за американската телевизия Фокс Нюз.

„Да, имаме готовност. Аз неведнъж казах това. Ние сме готови още днес да съгласуваме прекратяване на огъня. Но за целта Армения и нейният министър-председател трябва да заявят, че ще спазват основните принципи, разработени от САЩ, Русия и Франция”, заяви Алиев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че преди дни премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че е невъзможно конфликтът да бъде решен по дипломатически път и призова арменците да „хванат оръжието и да защитят родината си”.

Азербайджан иска прекратяване на огъня и да си върне територията, каза още Илхам Алиев. А Армения, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и мирния план, трябва да се ангажира с освобождаването им, подчерта той.