Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9153314 www.24chasa.bg
Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти СНИМКА: Пиксабей

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости.

Разработеният от специалистите метод осигурява най-точната проверка на безопасността на храните.

Въпросното отровно вещество представлява химично съединение, което, прието в големи количества, може да предизвика смърт при хора и животни, напомнят учените.

Токсинът е в състояние да причини злокачествени тумори, цироза на черния дроб, а също така значително да понижи имунитета. При тежко отравяне с афлатоксин-В1 при пациентите се наблюдават мозъчен оток и чернодробна недостатъчност, което често води до фатален изход, посочва БТА.