Външно във Франция: Изявленията на Турция по наш адрес са недопустими

https://www.24chasa.bg/novini/article/9153381 www.24chasa.bg
Жан-Ив льо Дриан СНИМКА: Ройтерс

Изказванията на ръководството на Турция, направени по адрес на Франция, са недопустими и са лъжа, се казва в разпространена днес декларация на министъра на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, предаде ТАСС.

При отсъствие на официално осъждане или проява на солидарност с Франция след терористичния акт в Конфлан-Сент-Онорин (парижко предградие, където на 16 октомври бе обезглавен учител по история като акт на отмъщение заради показани от него карикатури на пророка Мохамед - бел. ред.), в последните дни се добави пропита с ненавист лъжлива пропаганда, насочена против нашата страна, а също преки оскърбления от страна на висшето турско ръководство по адрес на френския държавен глава. Всичко това свидетелства за стремеж да се разпали ненавист против Франция (...)", заяви френският външен министър.

Льо Дриан подчерта, че подобно поведение е недопустимо, още повече от страна на съюзническа страна, съобщи БТА.

Френският външен министър потвърди появилите се в събота съобщения, че посланикът на Франция в Турция е бил отзован във връзка със случилото се и се връща днес в Париж за консултации.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в събота, че президентът на Франция Еманюел Макрон се нуждае от лечение за психически разстройства, припомня ТАСС.