Извънредно положение в цяла Испания заради коронавируса до началото на май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9153804 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нови мерки и в Хърватия, пореден рекорд на новите случаи на коронавирус в Словакия

В цяла Испания от днес ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на новия коронавирус, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, продължило около два часа и половина, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч., предава БТА.

Властите в отделните региони ще могат да удължават неговата продължителност.

Към снощи девет от общо 17-те испански автономни области искаха в страната да бъде въведено извънредно положение - мярка, която може да бъде наложена само от централното правителство.

"Ситуацията, през която преминаваме, е екстремна. Реалността е, че Европа и Испания са залети от втора вълна на пандемията", подчерта Санчес. Той изрази увереност, че в този контекст извънредното положение е "най-ефективната мярка за изправяне на кривата" на разпространението на коронавируса.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени. Броят на починалите в страната доближава 35 хиляди.

По конституция правителството има право да въведе извънредно положение за 15 дни. За неговото удължаване ще е необходимо съгласието на парламента, което премиерът ще поиска другата седмица. Санчес спомена, че планира извънредното положение да остане в сила до 9 май.

Полицейският час през нощта няма да бъде въведен само в една испанска автономна област - Канарските острови. Отдалеченият архипелаг в Атлантическия океан, край западното северозападното крайбрежие на Африка, отчита слабо разпространение на заразата.

Националният щаб за гражданска защита обяви нови мерки срещу епидемията от коронавирус в Хърватия, които влизат в сила от понеделник, съобщи Индекс. Сред ключовите мерки е ограничаване на събиранията и забрана за продажба на алкохол от полунощ до 6 часа сутринта.

Мерките бяха приети след като дни наред в Хърватия се отбелязват рекорди в броя на новозаразените с коронавирус. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че е приета строга мярка за физическа дистанция от 2 метра в закрити помещения и 1,5 метра на открито.

Сред мерките е забрана за събиране на повече от 50 души на едно място на публични събития. На сватбени тържества и погребения може да присъстват най-много 30 души. Спортните състезания ще се провеждат без зрители. Въвежда се задължително носене на маски на открито пространство, когато не е възможно да се поддържа дистанция от най-малко метър и половина.

Божинович поясни, че мерките са приети за срок от две седмици, след което ще се прецени дали те трябва да бъдат продължени.

Словакия съобщи днес за пореден рекорд на новите случаи на коронавирус за едно денонощие. Те за първи път са повече от 3000, предадоха ДПА и ТАСС.

Премиерът Игор Матович обяви днес във "Фейсбук", че през последните 24 часа новозаразените са 3042. Въведените досега рестриктивни мерки, които позволяват на милиони хора все още да работят, няма да са достатъчни, предупреди той. По думите му кампанията за масово тестване на населението ще изиграе ключова роля за ограничаване на разпространението на заразата.

Тази вечер приключва първият тридневен етап от масовото тестване с бързи антигенни тестове на словашките граждани на възраст над 10 години в четирите най-засегнати от заразата региона край полската граница. Останалата част от страната с население от 5 милиона души ще бъда обхваната от кампанията през следващите два уикенда.

От началото на епидемията в Словакия са били регистрирани 43 843 случая на коронавирус. От тях 159 човека са починали и 9960 са се възстановили. Понастоящем в словашки болници пребивават 1117 пациенти с коронавирус, включително 82 в интензивни отделения.