И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/9153858 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Велислав Николов

За зелени централи, пуснати след 1 януари 2021 г., ще отпадне таксата от 5% за фонда за енергийна сигурност

От 1 юли догодина зелените централи с мощност от 500 киловата до 1 мегават ще продават тока си на борсата, а няма да им го изкупува енергото. Премиите по договорите за преференциални цени тези малки централи ще получават от фонда за сигурност на електроенергийната система. Те са разликата между борсовата цена и тази по договор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, чийто автор е Валентин Николов - председател на енергийната комисия в парламента.

Така на свободния пазар излизат към 150 производителя на зелена енергия с мощност 105 мегавата, които правят към 180 000 мегаватчаса ток на година, каза Николов. Това е следващата стъпка към либерализацията на пазара.

С друга промяна се предвижда зелени мощности, които влизат в експлоатация от 1 януари догодина, да не плащат 5% такса върху произведената електроенергия, която отива във фонда за сигурност на електроенергийната система.

С проекта се отменя студеният резерв и вече няма да се правят търгове за него. Електроенергийният системен оператор ще купува разполагаемост за допълнителни услуги. Това е преходен етап до въвеждането на механизъм за капацитет.