"168 часа": Геноцидът през 1988 г.: Улиците бяха в кръв, Горбачов се намеси след 4 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154020 www.24chasa.bg
Заради трагедията през 1988 г. в Сумгаит днес арменците воюват, за да не допуснат ново клане и в Карабах.

Дрогирани затворници колеха и изтезаваха, разполагаха с адресите на арменците

Принуждаваха бащи да гледат изнасилванията на децата

Лариса Арустамян е сред оцелелите арменци от клането в азербайджанския град Сумгаит през 1988 г. Погромът започва организирано на 27 февруари, като преди това населението е настройвано, че арменците живеят по-добре, в по-удобни апартаменти и винаги получават по-добри работни места. След 4 дни, в които арменците са избивани и измъчвани по улиците, съветският лидер Михаил Горбачов организира транспорт, за да могат да напуснат града. Много от тях се заселват в Арцах, наричан от азерите Нагорни Карабах. Лариса избира да живее в България.

- Г-жо Арустамян, какво е вашето обяснение за сегашния конфликт в Нагорни Карабах?

- От 1995 г. живея в България. Тук имам много приятели, познати, роднини. Всички питат

защо започна отново войната за Арцах,

за какво става въпрос. Всичко започна много отдавна, още през 1988 г. Тогава Сумгаит бе в Азербайджанската република, част от СССР. Всичко, което знам, мога да го разкажа като очевидец. Говоря като свидетел на тези събития. Макар че минаха 30 години, за мен това са неизлечиими рани. 27 февруари бе един обичаен ден. В града живеехме арменци, руснаци, азербайджанци. Сутрин хората тръгваха по задачи и изведнъж се появиха три групи. Едните разполагаха с адресните регистрации на арменци. Започна клане на арменци. Много страшно стана. Изнасилваха млади момичета пред бащите и братята им, които бяха държани насила, за да видят това. Режеха гърди на момичета, убиваха бащи,

видях изкарани

очи на улицата

Не мога да говоря затова, трудно ми е.

Това бяха мародери, пуснати от затворите под въздействие на наркотични вещества. Нормални хора не могат да режат други хора. Центраните улици бяха в кръв, изнасилваха дъщери, видях как бащата на едно момиче се хвърли от терасата, през това време свиреше азербайджанска музика. Хората се обаждаха на Бърза помощ, на полицията, но никой не реагираше, защото всичко е било организирано.

Най-обидното бе, че в съветско мирно време

всички питаха

къде е Москва,

къде е армията? Това бяха зверства 4 дни. Азербайджан тогава се управляваше от Гайдар Алиев - баща на сегашния Илхам Алиев.

След тези 3 страшни дни нямаше наказани. Какво предложиха? Когато съветската армия дойде, събраха всички оцелели арменци, които се криеха, събраха ги в една сграда и им казаха, че има осигурен транспорт да напуснат града. Само за да изчезнат арменците от Азербайджан, създадоха се всички условия да го няма този народ.

Арменците трябваше да напуснат своите домове в Сумгаит за броени дни - с документи и сак.

Напуснаха къщи, строени с десетилетия, работа, всичко.

След Сумгаит същият разгром се повтори в Баку. В цялата република бе проведена етническа чистка, изчистаха цялата дъжава от арменци. Изгониха ги без нищо. Така се появиха първите бежанци и започна разпада на СССР.

Сега Алиев иска да освободи нашите земи, а арменците къде да идат? Армения е толкова мъничка държава, къде да идат, заобиколени само от мюсюлмански държави? На Ердоган не му трябва мъничката земя на Армения, той иска Османска империя, дай Боже, това да не е съдбата на всички християнски държави.

- Къде отиват бежанците от Сумгаит и как се изгражда живот в нова държава, четете - ТУК.