"168 часа": Нови подозрения: Вирусът е произведен в лаборатория

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154085 www.24chasa.bg

Сериозни лекари намекват, че е изкуствен

BSL-4 в Ухан е като колежански кампус - тухлена сграда, езерце, но и най-висока степен на биозащита

Учени откриха слабите места на SARS-CoV-2

Сериозни български специалисти започнаха да говорят за изкуствен произход на вируса. В Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви: "Това не е прост грип. Виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента. За мен това е един "тунингован вирус", т.е. има някакъв лабораторен принос за създаването му". Защото досега всички коронавируси са изчезвали и заразите затихвали от само себе си.

Пълното разминаване на поведението на SARS-CoV-2 с принципите на науката води до извода, че може да е изобретен специално в лаборатория, според проф. Балтов. Подобно мнение изказа и пулмологът Александър Симидчиев, макар и да се застрахова, че хипотезата не е потвърдена. На него обаче също му е минавала подобна мисъл - че заразата е тръгнала от лаборатория в Ухан.

"Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не - не можем да го променим - допълни Симидчиев. - Можем да променим своето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща всеки един от нас може да направи."

Как може да се създаде изкуствено вирус в лаборатория, четете - ТУК.