Непълнолетният Тунджай пробол с нож смъртоносно Диана заради запалка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154101 www.24chasa.bg
Първата братовчедка на убитата Диана - десетокласничката Севги, пази в телефона си снимка на жертвата. СНИМКИ: Авторът

Жертвата щяла да навърши 14 години на 30 октомври

"На 30 октомври момичето ми щеше да навърши 14 години, а сега какво стана! Искам и убиецът й да лежи в земята", не може да си намери място от мъка Чона Янкова, майка на убитата с нож в павелбанското село Скобелево 13-годишна Диана. Драмата се разигра малко след 17 часа в събота в двора на жертвата в циганската махала на селото.

"Тунджай ни е съсед, по-голям е с една година. До миналата година двамата с дъщеря ми учеха в едно училище в село, познават се от малки. Макар и да е на 14 години, той много пуши. В събота влязъл в двора на къщата ни и поискал запалка от Диана. Тя му отвърнала, че няма запалка и тогава той извадил ножа, който носел със себе си, и я наръгал. Първо в гърдите, а когато дъщеря ми се обърнала и понечила да избяга, последвал и удар с ножа отзад в кръста", разказва през сълзи за последните минути на Диана майка й.

Майката на убитата Диана Чона Янкова разказа днес през сълзи пред
Майката на убитата Диана Чона Янкова разказа днес през сълзи пред "24 часа" за последните минути на дъщеря си.

В къщата бил пастрокът на детето Райко Захариев, но той спял, затова в началото не чул кавгата между децата. Диана успяла да влезе в къщата и го разбудила с писъците си. Успяла да каже, че Тунджай я наръгал с нож заради това, че не му дала запалка.

Семейството на обвинения за убийството 14-годишен Тунджай Идризов, което има и по-малка дъщеря, живее бедно в тази кирпичена къща в село Скобелево.
Семейството на обвинения за убийството 14-годишен Тунджай Идризов, което има и по-малка дъщеря, живее бедно в тази кирпичена къща в село Скобелево.

Райко веднага се обадил на тел. 112 за линейка, било 17,13 часа, но понеже кръвта на детето изтичала, близките му го качили в лек автомобил, за да го закарат веднага към Спешния център в Павел баня. По пътя срещнали извиканата линейка и прехвърлили Диана в нея. За съжаление, докато стигнат до съседното село Асен, тя починала още в линейката.

В Скобелево са потресени от трагедията. Разказват, че никога преди това Тунджай не бил проявявал агресия, не знаят да е употребявал наркотици. Макар че ученикът е със специални образователни потребности и с него работели ресурсни учители. В момента момчето е осмокласник в Професионалната гимназия по туризъм в Павел баня. Записал се там, след като завършил основно образование в родното си село. За него разказват, че заеквал и имал тикове, но си пиел редовно лекарствата. Живеел бедно в кирпичена къща, баща му Йордан никога не е имал постоянна работа, според кмета на Скобелево Ахмед Сюли.

Какво е състоянието му в момента, дали момчето съзнава какво е сторило и дали може да носи отговорност за действията си ще определи назначената по случая комплексна психолого-психиатрична експертиза, каза за "24 часа" вчера окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Разследването се води под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Тъй като извършителят е непълнолетен - Тунджай бил навършил 14 години едва преди няколко месеца, а жертвата - малолетна, разследването е поверено на следовател от Окръжния следствен отдел към прокуратурата.

Веднага след като наръгал Диана, осмокласникът хвърлил ножа до пътната врата в къщата на момичето, отишъл си вкъщи и се преоблякъл. Бил арестуван малко по-късно в задния двор на училището в село Скобелево. Засега е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Днес на Тунджай Идризов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетно лице, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Назначен му е служебен защитник. Прокуратурата се готви да поиска от съда момчето, макар и непълнолетно, да остане да постоянно в ареста. Ако обаче резултатът от психиатричната му експертиза налага, то можело да бъде настанено и в специализирано медицинско заведение.

По досъдебното производство са назначени и други експертизи, включително и съдебно-медицинска. Ще бъде изследван и ножът, с който е убито момичето - той е иззет и приложен към материалите до делото.

За семейството на убитата Диана в Сколобелево говорят само хубави неща. Макар и момичето да било доведена дъщеря на Райко, той се грижел много добре за нея. Заедно със съпругата си Чона мъжът има още двама по-малки синове, но бащата не делял децата. В училище седмокласничката се учела добре.

Близките й разказват, че ножът засегнал сърцето, белия дроб и бъбреците на детето. Фатален за него се оказал първият удар в областта на сърцето.

Утре, понеделник, със съучениците на убитата от основното училище в село Скобелево ще работи психолог. Най-вероятно погребението на детето ще бъде във вторник - точно три дни преди неговия 14-и рожден ден.