Световните лидери, заболели от Covid-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154116 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп

Българският премиер Бойко Борисов стана поредната политическа фигура, която се разболя от коронавирус. Глобалната пандемия не подминава световните лидери, които са в постоянен и ежедневен контакт с други хора.

Доналд Тръмп: Белия дом разкри на 2 октомври, че президентът на САЩ е заболял от коронавирус. Четири дни по-късно държавният глава напусна болницата. На 11 октомври лекуващите лекари обявиха, че Тръмп вече е напълно здрав.

Витали Кличко: Кметът на Киев призна в социалните мрежи, че е болен от Covid-19. Това се случи само ден преди днешните избори за градоначалник на украинската столица.

Борис Джонсън: Премиерът на Великобритания даде положителен тест още през март. Неговото състояние се влоши и той беше лекуван в интензивно отделение. Няколко седмици след пълното излекуване Джонсън правеше лицеви опори в социалните мрежи, за да покаже, че е здрав.

Принц Албер: Монархът на Монако се разболя през март. 62-годишният Албер изкара заболяването без сериозни симптоми и след 2-седмична карантина се завърна към своите задължения.

Анджей Дуда: Полският президент обяви, че е болен от коронавирус в социалните мрежи. Новината беше съобщена в събота. Дуда сподели, че се чувства добре.

Силвио Берлускони: Бившият премиер на Италия също попадна в списъка със заболели политици. Две от децата на 83-годишния политик, както и неговата 30-годишна приятелка също бяха с положителни тестове в началото на септември. В началото на октомври медиите в Италия обявиха, че Берлускони е оздравял.

Жаир Болсонару: Президентът на Бразилия се разболя през юли. Крайнодесният политик имаше тежки симптоми – температура и инфекция на белите дробове, но се възстанови успешно.

Мишел Барние: Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз даде положителен тест през март. 69-годишният емисар беше поставен под домашна карантина, докато се възстанови.

Александър Лукашенко: Президентът на Беларус обяви, че е прекарал коронавируса на крак и без симптоми. Неговото признание дойде в края на юли, дни преди преизбирането за държавен глава на бившата съветска република.

Хуан Орландо Ернандес: Президентът на Хондурас преживя тежко Covid-19. Той беше лекуван през юли във военна болница. Неговата съпруга и двама сътрудници също пипнаха вируса.

Алехандро Гиаматеи: Президентът на Гватемала съобщи, че се е разболял през септември. Неговото лечение приключи в началото на октомври.

Авдула Хоти: Премиерът на Косово обяви чрез пост във фейсбук на 2 август своето заболяване. 44-годишният политик не е имал тежки симптоми с изключение на кашлица.

Никол Пашинян: Премиерът на Армения съобщи чрез живо видео във Фейсбук, че с неговото семейство са болни от коронавирус. Той разказа как се е заразил от сервитьор без ръкавици, който му е донесъл вода по време на среща.

Михаил Мишустин: Премиерът на Русия също влезе в списъка на заболелите политици през април. По същото време още няколко министри, включително и говорителя на Кремлин Дмитри Песков също дадоха положителни тестове.