Румен Радев: Днес отново си направих тест за COVID, пак е отрицателен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154358 www.24chasa.bg
РУМЕН РАДЕВ

В изпълнение на разпоредбите на РЗИ днес отново си направих тест за коронавирус заради новината за позитивния тест от вчера на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Талин на 19 октомври. Резултатът и от днешния ми тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания, посочва президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук.

На всички болни, на моя колега и приятел Анджей Дуда и засегнатите от пандемията сънародници, сред които е и министър-председателят, пожелавам бързо възстановяване, написа Радев.

Президентът посочва, че продължава със събитията от своя календар при спазване на санитарните изисквания. И добавя, че не прави тестове за опровержение на разпространяваните внушения и спекулации, а в изпълнение на предписанията на здравните органи и от уважение и грижа към хората, с които се среща.

Припомняме, че президентът се върна преждевременно от посещението си в Естония, което бе прекратено, защото домакините научили, че е бил контактен със заразен с коронавирус. Прессекретариатът му даваше странни обяснения по въпроса бил ли е президентът контактен или не. Поддръжниците на Румен Радев се опитват масово да обясняват по медиите, че всъщност президентът не е знаел за диагностицирането на командира на ВСС ген. Димитър Петров с коронавирус, когато е излетял. Те се позовават на факта, че РЗИ-София изпратила писмено уведомление до президента чак във вторник. Но от Министерството на отбраната официално съобщиха, че държавният глава е бил уведомен от тях на 18.10 (неделя), че ген. Петров е заразен.

Припомняме, че Румен Радев бе в контакт със заразения с коронавирус командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС.