В столиците на Европа: трудно е за изгоден дом и здравни услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154390 www.24chasa.bg
98% от хората, живеещи в датската столица Копенхаген, са доволни от живота си там. СНИМКА: РОЙТЕРС

Северът получава по-висока оценка от Юга за чистотата на въздуха

Хората в големите градове в Европа повече се оплакват от достъпа до здравни услуги, от бавната администрация и от нивата на шум. Удовлетворени са обаче от градския транспорт, заради който използват по-рядко личните си автомобили. Типично за столиците на ЕС е трудното намиране на изгоден дом. Като цяло 9 от 10 от градските хора в Европа са удовлетворени от живота си. Процентът е по-висок в нестоличните градове и по-нисък в градовете с повече от 1 милион жители. Водещи в класациите по различни показатели са малки и почти непознати градове.

Проучването се опитва да отговори на много въпроси, свързани с градския живот на Стария континент, и да обобщи тенденциите и резултатите. Улавят се преживяванията на хората, като опита им със случаи на престъпления и дали се чувстват в безопасност, разхождайки се сами през нощта. Тези резултати трябва да помогнат за определяне на приоритетите в политиката на сближаване.

“В градовете живеят

около 40% от

населението на ЕС.

Те са на първа линия

в някои от най-острите предизвикателства в Европа. Инфекцията от COVID-19 например пристигна първо в най-големите и свързани градове в Европа, като Милано и Мадрид, преди да се разпространи в по-малки центрове и селски региони. Следователно е изключително важно да сме наясно с нуждите на хората, живеещи в градовете, и да ги оставим да ръководят нашите политики”, каза при представянето на доклада Елиза Ферейра, еврокомисарка по сближаването и реформите.

100-те страници данни са разделни на 7 тематични глави, разглеждащи различни аспекти на европейския градски живот, и това, което чувствата, възприятията и мненията на жителите биха могли да ни кажат за реалността на място.

Ето основните изводи от седемте глави:

Удовлетвореност

от живота в града

Най-голямо удовлетворение показват градовете в Северна Европа. Но най-големият процент на подобрение през последните 5 години по отношение на удовлетворението е в Източна Европа.

Намиране на работа,

изкарване на прехраната

50% от анкетираните смятат, че е лесно да се намери работа в градовете на запад и север в сравнение с 20% в градовете на юг.

На жителите на скандинавските столици им е трудно да открият дом на изгодна цена. Мнението на хората е обратно що се отнася до удовлетворението от финансовото състояние, което е по-лошо в Атина и най-добро в Скандинавия.

Здравословен град -

качество на въздуха,

ниво на шум, чистота

Резултатите от доклада показват, че близо 2/3 от гражданите на европейските градове са доволни от нивата в техните градове. Най-високото удовлетворение от качеството на въздуха е в нестоличните градове, а Северът получава по-висока оценка от Юга.

Най-малко доволни са хората в балканските столици, а най-доволни са в Дъблин. Най-удовлетворени от чистотата са жителите на Люксембург, а най-малко в Рим и Палермо.

Безопасен и

приобщаващ град

Повечето хора се чувстват в безопасност в малките градове и отново удовлетворението е по-високо в северните и западните спрямо южните.

Скандинавските населени места отчитат най-голямо доверие в другите и сигурност за разходки сам.

Нестоличните градове се считат за по-добри за младите семейства и отглеждането на деца, като Лайпциг и Брага заемат челни позиции. Колкото по-голям е градът, толкова по-малко са хората, които смятат, че това е добро място за млади семейства с деца. В градове с 250 000 жители или по-малко, 89% от жителите смятат, че техният град е добро място за старт на живота. Делът на хората, които спокойно гледат децата си в града, спада до 76% за населените места с между 1 и 5 милиона жители и 65% за 3-те града с 5 милиона жители.

Природа и удобства

83% от европейците са доволни от културните съоръжения в своите градове. Южна Европа е най-малко доволна. В малките градове хората се чувстват и по-спокойни и са по-задоволени от културния живот, макар в големите да са съсредоточени повече културни институции, предлагащи по-богата програма, и да са снабдени с видеонаблюдение.

Жителите с най-добър достъп до зелени площи имат най-голямо удовлетворение от тях, като най-добрият тук е Люксембург.

Удовлетвореността от здравеопазването показва ясно разделение между Запада и Изтока.

Градска

мобилност

Автомобилите се използват по-малко в столиците (поради повече задръствания, скъпи паркинги, по-широки транзитни мрежи) и като цяло 75% от жителите са доволни от обществения транспорт. Холандските и датските градове са единствените с висок дял на ежедневна употреба на велосипеди.

Португалският град Брага и малтийската столица Ла Валета отчитат най-високата употреба на автомобили.

Колкото повече хора са доволни от обществения транспорт в техния град (двата основни фактора са честотата и надеждността), толкова повече са удовлетворени от живота си там. Столицата с най-висок резултат е Виена, а най-лошата - Рим.

Гигантска разлика между мненията за цената на градския транспорт има между гражданите на съседките Литва и Естония. Най-малко души в Рига - под 40%, смятат, че билета за услугата е на достъпна цена. На 300 км северно, в Талин, над 90% са доволни от сумата.

Качество на местната

публична администрация

Факторите в тази област са времето, необходимо за разрешаване на казус (хората в нестоличните градове са по-доволни), процедурите да са лесни за следване (по-рядко се случва в столиците, но зависи и от образователното ниво на респондентите) и доколко онлайн услугите улесняват достъпа (по-лесно в северните и западните градове на ЕС).