Барове и дискотеки разнасят най-много COVID-19 - кметовете ги затварят, след като държавата отказа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154545 www.24chasa.bg
Сигнал за неспазване на правилата в нощно заведение в София в събота през нощта изпрати читател на “24 часа”.

След седмицата с 8454 заразени най-сетне действия

Инспектори спряха три сватби в Петрич, били подготвени въпреки забрана

Барове, дискотеки и останалите заведения на закрито са най-рисковото място за разнасяне на зараза с COVID-19.

Това обяви в неделя директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Ден по-рано кметове и областни управители започнаха да налагат забрани за работа на нощните заведения и вечерен час за ресторантите в опит да ограничат разпространението на заразата. Местните власти трябваше да действат, след като в края на миналата седмица правителството се договори със собствениците на нощни заведения единственото ограничение върху работата им да е намаление на капацитета наполовина.

Проучването опровергава твърденията на ресторантьорите, че в заведенията няма пренос на зараза и няма нито един доказан случай на заразен в нощно заведение. (Виж подробно позицията им в карето долу.)

До затягане на мерките се стигна, след като България отбеляза най-черната седмица от началото на епидемията с 8454 заразени. Само в неделя бяха обявени нови 1043 случая.

Близо 2000 се

лекуват в

болница

А здравните заведения търсят доброволци на мястото на заразените лекари, медсестри и санитари.

Първи на отказа да бъдат затворени нощните заведения реагираха в Пловдив със стриктни проверки. Днес ще се обсъжда затваряне.

Кметът на Перник Станислав Владимиров забрани на баровете и дискотеките да работят още от събота. Двуседмична забрана за работа на нощните заведения наложи в събота следобед и София. Като столицата остави на баровете и дискотеките да работят в събота, а забраната влезе в сила от неделята.

“За всички ни е ясно, че

дистанция

в нощните

заведения

не може да

се спазва

независимо от усилията на собствениците и персонала”, мотивира забраната кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя препоръча фирмите да минат на хоум офис, а университетите да провеждат лекциите си онлайн.

Забраната за работа на баровете и дискотеките в столицата ще продължи до 16 ноември. Толкова е тя и в Шумен. В Сливен пък първо бе наложено затваряне, а впоследствие заради празника на града то бе отменено за събота.

От неделя вечерта за 14 дни затвориха нощните заведения в Благоевградска област с решение на областния кризисен щаб. Областта е трета по брой заразени след София и Пловдив.

Инспектори пък са попречили да се проведат три сватби в Петрич, които били организирани за събота въпреки забраната.

“Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8-о място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните”, заяви по повод предприеманите от кметовете мерки проф. Кантарджиев.

За увеличаване на заразените допринасят много и публичните събития и спортните състезания, на които не се спазват мерките за безопасност.

“Заради липсата на контрол и некомпетентното говорене нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата”, каза още Кантарджиев. Той призова маските да се носят максимално на закрито, поне от уважение към околните.

“Преди доста хора ползваха маски и август и септември нещата бяха добре.

Нещата вече са

изпуснати

обаче. Съвсем спокойно още юни предупреждавахме за това в момента. Съжаляваме, че се сбъдват лошите прогнози. Много хора казват, че докторите вкарват хора нарочно в болниците. Постоянно обаче чуваме вече, че болници не приемат хора, защото нямат място”, каза още Кантарджиев.

Той обаче бил против затваряне на образованието и икономиката.

Заведенията: Измиват си ръцете с нас

Против затварянето на нощните заведения с мотива, че няма данни хората да са се заразили при посещението им, се обявиха от Сдружение “Българска асоциация на заведенията”, обяви председателят му Ричард Алибегов пред “Фокус”.

“Фандъкова хвърля прах в очите на хората и Столична община си измива ръцете с нас като най-удобен бранш”, коментира Алибегов. Според него забраната била само демонстрация за пред хората, че нещо се правело за борба с пандемията.

“Откровена лъжа е това, че ще бъде само 14 дена. Всички знаем, че стигне ли се до затваряне, ще отидем до март месец. Ако първия път не успяха да фалират целия бранш, то този път ще фалират всички. Нощните заведения няма да издържат така. Не съм убеден, че след 10 дена няма да кажат да затворим и дневните”, казва още той. И подчертава, че на този етап затварянето ще засегне 120 хил. работни места.

“Без никакви показатели, без никакво основание, без нито едно огнище в заведенията ти решаваш, че нощните заведения са проблем. Има огнища в училища, в цехове, във фабрики, в старчески домове. Как така изведнъж ще затворим заведенията, където няма нито едно огнище. Събирали се били хора. Това не води до зараза, може би сме си взели правилни мерки. Нямаме болни бармани, сервитьори и готвачи. Шивашките цехове са пълни с болни, общинските предприятия са пълни с болни, при нас няма. Защо някой си измива отново ръцете с нашия бранш?”, казва Алибегов. Според него не било доказано, че затварянето на заведенията ще спре пандемията, защото в Европа, където те вече били затворени, болните не спирали да растат.