Заев: Готови сме да подпишем анекс към Договора за добросъседство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9154950 www.24chasa.bg
Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Република Северна Македония е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България. Това заяви премиерът Зоран Заев след 25-ият конгрес на Социадемократическия съюз на Македония, предава БНР.

Заев заяви, че няма нужда от нов договор между Република Северна Македония и България, сегашният е отличен. Македонският министър-председател разкри и какво би съдържал подобен документ:

"И няма проблем за изява - устна, писмена, декларация или лично, както впрочем и международната дипломация приема, че Република Северна Македония - дългото име на държавата, и Северна Македония - краткото уставно име на държавата, се отнасят за територията на нашата земя - Република Северна Македония и никъде другаде. И че нямаме териториални претенции спрямо някой от съседите който и да било на света и същевременно се съгласяваме, че вмешателството във вътрешните работи на съседните страни, включително и на България, винаги е принцип".

Заев допълни, че е готов да потвърди и готовност за изграждане на Коридор 8 и за засилване на икономическото сътрудничество.