Фон дер Лайен, Нетаняху и други световни лидери пожелават на Борисов бързо оздравяване (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155046 www.24chasa.bg

Редица световни лидери се обърнаха към премиера Бойко Борисов, за да го окуражат, след като стана ясно, че министър-председателят е заразен с коронавирус.

"До моя приятел Бойко Борисов - моите най-добри пожелания за бързо възстановяване и крепко здраве", написа в туитър израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Премиерът му отвърна: "Благодаря, Нетаняху. Надявам се да се оправя бързо. Ще следвам стриктно препоръките на здравните власти. Става дума за обща отговорност, за да се справим със ситуацията".

Генералният директор на Световната здравна организация изрази съжаление по повод новината и пожела на Борисов да бъде силен и да се грижи за здравето си.

Словенският премиер Янез Янша пък написа в туитър: "Скъпи, Бойко Борисов, желая ти бързо възстановяване".

Австрийският канцлер Себастиян Курц също се обърна към българския премиер в социалната мрежа и му пожела бързо оздравяване.

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Правителствена информационна служба
Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Правителствена информационна служба

Сръбският президент Александър Вучич пожела на премиерът Борисов му пожела бързо възстановяване. "Скъпи приятелю, Борисов. Пожелавам ти бързо и напълно оздравяване, както и много сила. Ти ще победиш", пише държавният глава на Сърбия.

Бързо оздравяване на Борисов пожела и председателката на Еврокомисията – Урсула Фон дер Лайден. „Пожелавам на премиерът Бойко Борисов бързо и пълно възстановяване. Мислите са ми с теб и всички, които се борят с болестта в този момент. Грижете за себе си!“, пише шефката на ЕК.

Вчера премиерът Борисов съобщи във фейсбук, че е болен от COVID-19.

Той е уведомил Столична регионална здравна инспекция и в момента е в ход епидемиологично проучване.

Премиерът също е уведомил чрез американското посолство и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него в петък.

Като контактни лица той посочи още министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на Политически кабинет на министър-председателя и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ.

Припомняме, че министър-председателят бе контактен на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който от 23 октомври е с положителен тест за COVID-19.

Всички лица контактували с премиера Бойко Борисов през последните дни, ще бъдат поставени под карантина, съгласно заповедта на здравния министър.