Предварително подадените бюлетини за вота в САЩ повече от тези на предишните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155442 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Броят на предварително подадените бюлетини за президентските избори в САЩ, които трябва да се състоят на 3 ноември, вече надхвърля този на предварително гласувалите на предишните избори през 2016 г., предаде Франс прес.

Публикувано вчера проучване на независимия център за изследвания Ю Ес елекшън проджект към университета на Флорида обяви, че към вчерашна дата са гласували над 59 милиона избиратели. До изборите остават девет дни, предаде БТА.

През 2016 г. гласуваха предварително общо 57 милиона избиратели.

До момента Демократическата партия, която насърчаваше предварителното гласуване, води по броя на вече получените бюлетини. Не е ясно обаче дали това ще бъде показателно за окончателния резултат, отбелязва АФП.

Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да преброи бюлетини, пристигнали след 3 ноември, предаде Ройтерс.

Искането е било подадено първоначално в четвъртък, когато федерален апелативен съд отказа да отмени плана на щатските власти да преброяват бюлетини, пристигнали до 12 ноември.

Предизборният щаб на Тръмп, Републиканската партия на Северна Каролина и други организации заведоха иск срещу решението, с аргумента, че то нарушава избирателния кодекс на щата. То е прието от щатска агенция по изборите, чиито членове се назначават, а не от избраните от жителите на щата представители, подчертава предизборния щаб в новия си иск.