Чилийците гласуваха масово промяната на конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155457 www.24chasa.bg
Повечето гласове на проведения вчера в Чили референдум подкрепят промяната на основния закон, приет по времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет СНИМКА: Ройтерс

Повечето гласове на проведения вчера в Чили референдум за нова конституция подкрепят промяната на основния закон, приет по времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предадоха световните агенции.

След преброяването на гласовете в 90,78 на сто от избирателните секции 78,24 на сто са гласували в подкрепа на промяната, а 21,76 на сто са се обявили против, съобщи Националната избирателна комисия, цитирана от ДПА.

Критиците на действащата конституция смятат, че тя насърчава дълбокото социално-политическо неравенство, довело до серия от протести през 2019 и 2020 година. При протестите, спрели заради пандемията, загинаха над 30 души, предаде БТА.

Неофициално преброяване на местни медии показва, че повечето гласоподаватели са подкрепили новата Конституция да бъде написана от специален орган от граждани, вместо от смесен орган от депутати и граждани, съобщава Ройтерс