"Елефтерос типос": Улиците се изпразват, а болниците се пълнят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155614 www.24chasa.bg
Площад Синтагма, Атина СНИМКА: Ройтерс

"Улиците се изпразват, болниците се пълнят", пише ежедневникът "Елефтерос типос" в материал, посветен на бързото разрастване на заразата с новия коронавирус в Гърция. Хоспитализираните с COVID-19 в страната надхвърлят 800 и броят им бързо расте като резултат от "взрива" на новите случаи.

Очакванията са в близките дни настанените в интензивните отделения и интубираните пациенти също да се увеличат рязко. Засега броят им е в рамките на възможностите на здравната система - 84 интубирани до неделя. Но в събота бяха отчетени рекордните 935 случая, а в неделя - 790 и то при положение, че обикновено в неделя се регистрират по-малко заразени заради по-ниския темп на тестване, предава БТА. 

Специалистите предупреждават, че ще трябва да изминат поне две седмици, за да стане ясно дали новите мерки дават резултат.

Освен районите с "червен" и "оранжев" код за опасност, специалистите са разтревожени и от разпространението на заразата в затворените центрове за мигранти. В Центъра за прием и идентификация на остров Хиос, който през последните дни е поставен под карантина, досега са регистрирани 71 случая - както бежанци, така и сред персонала.

Една крачка преди локдаун е районът на Серес, Северна Гърция. Бързото увеличаване на случаите в града се смята, че се дължи на пристигането на много хора от Солун. От "зелен" код Серес премина направо в "оранжев", като поради бързото разпространение на вируса пропусна "жълтия". Близо до "червеното" ниво на опасност е и районът на Янина, Северозападна Гърция.

"Катимерини" пише, че развитието на втората вълна в Гърция показва, че коронавирусът има най-голямо разпространение във възрастовата група до 40 години. В Атина средната възраст на активните случаи е 33 години, а в Солун - 30. "Епидемиологичното разпространение се води от възрастовата група 18 - 39 години с 60-70 процента повече от очакваното", каза преподавателят в Атинския университет и член на експертната комисия на министерството на здравеопазването Гикас Майоркинис.

Според неделното издание на "Вима" при 2000 случая дневно правителството ще пристъпи към пълно затваряне на страната. Преди да се стигне дотам обаче кризисният щаб има още три "инструмента", които може да използва. Един от тях е забрана за придвижване между отделните префектури по отношение на районите с "оранжев код". Възможно е и допълнително ограничаване на работното време на заведенията за хранене и на увеселителните центрове. Отворена е възможността и за ограничения за придвижването на гражданите на възраст над 65 години. Подобни ограничения ще бъдат наложени само ако досегашните не дадат резултат.

Според специалистите възможно е епидемиологичната картина отново да се промени и то към по-добро със строго спазване на мерките от всички граждани. Затова следващите две седмици се смятат за решаващи за хода на пандемията в Гърция.