АБР отпуска 420 млн. долара за подобряване на икономическите условия в граничните райони между Китай и Монголия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155712 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Азиатската банка за развитие (АБР) одобри мултитраншово финансиране до 420 милиона долара за подобряване на икономическите възможности и условия за живот по границата между автономния регион Вътрешна Монголия и република Монголия, предаде "Радио Китай".

Заемите ще бъдат използвани основно за въвеждането на интелигентно управление в граничните пунктове, включително събиране и рециклиране на отпадъци, както и в селското стопанство за интелигентно капково напояване с регенерирана вода, съобщиха от местната Комисия за развитие и реформи.

С част от средствата ще бъдат изградени също защитни горски ивици и ще се разшири използването на възобновяема и чиста енергия за отопление в редица гранични селища.

Цялостната цел на програмата е да спомогне за подобряване на производствените и битови условия в граничните райони, както и да стимулира допълнително ръста на търговията между Китай и Монголия.

Отдалечените селища от двете страни на границата често имат лоша инфраструктура, която възпрепятства икономическия растеж и международната търговия.