Близо 60% от градските автобуси в Китай са електрически

https://www.24chasa.bg/novini/article/9155735 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Към момента около 60% от автобусите в градския транспорт в Китай са електрически, в сравнение с 20% през 2015 г., а страната се е оформила като най-големия пазар в света на превозни средства с нови енергии и поддържа добри перспективи за растеж, съобщиха от Министерството на екологията и околната среда, предаде "Радио Китай".

През миналия месец продажбите на пътнически автомобили са нараснали с 8% на годишна база, достигайки 2,09 милиона бройки, докато тези с нови енергии (NEV) са се увеличили с 67,7% до 138 000 бройки и заемат 55% от глобалните.

За да отговори на новото търсене, генерирано от все по-активната ориентация на китайците към съобразен с околната среда начин на живот, в началото на октомври правителството одобри план за стимулиране индустрията за производство на автомобили с нови енергии, който акцентира върху напредъка на ключови технологии, изграждане на инфраструктура, включително зарядни станции, и засилване на международното сътрудничество в сферата.

Ангажиментът на Китай да предприеме мерки за намаляване на въглеродните емисии в отговор на климатичните промени и се стреми към по-екологично развитие ще бъдат важна част от 13-ия петгодишен план за социално-икономическо развитие (2021-2025).

В момента нефосилните горива съставляват 15,3% от енергийното потребление в страната, с което Пекин изпълнява поетия за 2020 г. ангажимент.