Китай тества за коронавирус близо 5 милионен град

https://www.24chasa.bg/novini/article/9156050 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай ще тества всеки жител на 4,7-милионен град в опит да не допусне ново разпространение на коронавируса. Мащабната кампания започва след само един доказан новозаразен в град Кашгар в автономната област Синдзян, предаде Офнюз.

Плановете са цялото население на града да бъде тествано за по-малко от седмица. Дотук чрез масовия скрининг са открити още 137 безсимптомни носители на коронавируса, предаде Би Би Си.

В Синцзян живее многобройно уйгурско население, за което правозащитници алармират, че е обект на преследване от властите в Пекин.

В град Кашгар училищата са затворени, а жителите не могат да напускат населеното място освен ако не покажат отрицателен резултат от тест.

Първият нов регистриран случай на COVID-19 в града е бил на жена, която не е имала симптоми. Тя работи във фабрика за облекла в покрайнините на града. Според местните медии тя е била тествана профилактично. Това е и първият положителен случай в континентален Китай за последните 10 дни.

Безсимптомните носители не се броят към официалната статистика на заразените в Китай, според която потвърдените инфекции в страната от началото на пандемията са 85 810, пояснява Би Би Си. Смъртните случаи са 4634.